Foto: EPA
Foto: EPA

Po poročanju Guardiana znanstveniki pravijo, da bi ti vzorčni zarodki, ki so podobni tistim v najzgodnejših fazah človeškega razvoja, lahko zagotovili ključen vpogled v vpliv genetskih motenj in bioloških vzrokov ponavljajočih se spontanih splavov.

A znanstveni preboj odpira tudi resna etična in pravna vprašanja, saj zarodki, ki so vzgojeni v laboratoriju, ne spadajo v veljavno zakonodajo v Združenem kraljestvu in večini drugih držav. Strukture namreč nimajo utripajočega srca ali začetkov možganov, ampak vključujejo celice, ki običajno tvorijo posteljico, rumenjakovo vrečko in sam zarodek, poroča Guardian.

"Lahko ustvarimo modele, podobne človeškim zarodkom, z reprogramiranjem (embrionalnih izvornih) celic," je v govoru na letnem srečanju Mednarodnega združenja za raziskave izvornih celic v Bostonu povedala profesorica Magdalena Zernicka-Goetz z Univerze Cambridge in Kalifornijskega tehnološkega inštituta.

Kot piše Guardian, za klinično uporabo sintetičnih zarodkov ni kratkoročnih možnosti, saj bi bilo nezakonito, da bi jih vsadili v pacientkino maternico, ob tem pa še ni jasno, ali imajo te strukture potencial za nadaljnje zorenje po najzgodnejših stopnjah razvoja.

Bi pa lahko sintetični zarodki znanstvenikom pomagali razumeti obdobje razvoja "črne skrinjice", ki se tako imenuje, ker lahko znanstveniki gojijo zarodke v laboratoriju le do zakonsko določene omejitve 14 dni.

"Ideja je, da če z izvornimi celicami resnično modelirate normalen človeški embrionalni razvoj, lahko pridobite ogromno informacij o začetku razvoja, kaj gre lahko narobe, ne da bi morali za raziskave uporabiti zgodnje zarodke," je pojasnil vodja oddelka za biologijo izvornih celic in razvojno genetiko na inštitutu Francis Crick v Londonu.

Znanost prehitela zakonodajo

Po pisanju Guardiana razvoj kaže, kako hitro je znanost na tem področju prehitela zakonodajo, zato se znanstveniki v Združenem kraljestvu in drugje že pripravljajo na pripravo prostovoljnih smernic za urejanje dela na sintetičnih zarodkih. "Če je celoten namen, da so ti modeli zelo podobni normalnim zarodkom, potem jih je treba na neki način obravnavati enako," je dejal Lovell-Badge. "Trenutno jih v zakonodaji ni. Ljudje so zaradi tega zaskrbljeni," je še dodal.

Ob tem obstaja tudi pomembno neodgovorjeno vprašanje, ali te strukture teoretično lahko zrastejo v živo bitje. Poročali so namreč, da so sintetični zarodki, vzgojeni iz mišjih celic, skoraj enaki naravnim zarodkom, ko pa so jih vsadili v maternico mišjih samic, se niso razvile v žive živali. Aprila so raziskovalci na Kitajskem ustvarili sintetične zarodke iz opičjih celic in jih vsadili v maternice odraslih opic, od katerih so nekatere pokazale začetne znake nosečnosti, vendar se nobena ni razvijala dlje kot nekaj dni. Znanstveniki pravijo, da ni jasno, ali je ovira za naprednejši razvoj zgolj tehnična ali ima bolj temeljni biološki vzrok, zaključuje Guardian.