Avstrija je sporočila, da bo čez mejo dnevno spuščala do 3.200 ljudi, ki bodo izrazile namero, da za azil zaprosijo v kateri izmed sosednjih držav. Foto: BoBo
Avstrija je sporočila, da bo čez mejo dnevno spuščala do 3.200 ljudi, ki bodo izrazile namero, da za azil zaprosijo v kateri izmed sosednjih držav. Foto: BoBo
false
Hrvaška je Srbiji predala 217 zavrnjenih prebežnikov. Večinoma gre za družine z otroki. Foto: Reuters

Avstrija bo od petka naprej na svoji južni meji s Slovenijo sprejemala le še do 80 prošenj za azil dnevno, je sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Hrvaška pa je začela vračati prebežnike, ki jih je zavrnila Slovenija, v Srbijo. V noči s torka na sredo je Srbiji predala 217 prebežnikov. Večinoma gre za državljane Afganistana.

Tiskovna predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Srbiji Mirjana Milenkovski je po poročanju novinarke TV Slovenija Irene Ulčar Cvelbar povedala, da gre za družine z otroki, večinoma iz Afganistana. Med vrnjenimi prebežniki pa so tudi državljani Sirije in Iraka.

Trenutno so nastanjeni v Šidu, kjer jim je nudena potrebna pomoč. Humanitarni delavci pa ugotavljajo razloge, zakaj so bili zavrnjeni, in jim svetujejo glede pridobivanja azila v Srbiji.

Srbija jih bo vračala matičnim državam
Tiskovna predstavnica srbskega notranjega ministrstva Biljana Popović Ivković je srbski tiskovni agenciji Tanjug pojasnila, da bodo deportirani prebežniki vrnjeni v države, od koder prihajajo.

"Gre za ekonomske migrante, ki so bili vrnjeni v Srbijo. Glede na sporazume in procedure naše države in držav v regiji, jih bomo vrnili v države, od koder so prišli, saj ne gre za begunce z vojnih področij," je dejala in poudarila, da noben ekonomski migrant ni ostal v Srbiji in da oni praviloma ne zaprosijo za azil v Srbiji. "Kolikor jih pride v Srbijo, jih praviloma tudi odide iz naše države," je dodala.

Srbski minister za delo, zaposlovanje, borčevska in socialna vprašanja Aleksandar Vulin pa je izjavil, da Srbija ne bo dovolila vračanja novih prebežnikov iz Hrvaške, ker je ta država prevzela odgovornost za vsakogar, ki je vstopil na njeno ozemlje. Hrvaška je ponoči Srbiji vrnila 217 migrantov.

Srbija ne bo več sprejemala zavrnjenih prebežnikov
Vulin je dejal, da Hrvaška že nadzira vse prebežnike, ki vstopajo na njeno ozemlje, in če jih Slovenija ali katerakoli druga država ne bo spustila čez mejo, se bodo morali s tem ukvarjati sami. "Prevzeli so odgovornost za vsakega človeka, ki je vstopil na njihovo ozemlje, tako kot smo prevzeli odgovornost za vsakogar, ki je vstopil na naše ozemlje," je dejal Vulin.

Kot je pojasnil, lahko prebežniki, ki jih je Hrvaška vrnila Srbiji, zaprosijo za azil ali pa bodo vrnjeni v državo, iz katere so vstopili na srbsko ozemlje, če pa na to ne bodo pristali, jih bodo obravnavali kot nezakonite migrante. Vse države na balkanski migracijski poti pa je pozval, naj ne sprejemajo enostranskih ukrepov, ker ti prinašajo samo probleme in ne rešitev.

Dodal je še, da je bila sprejeta odločitev o poostritvi nadzora na srbsko-makedonski meji in da Srbija ne bo dovolila vstopa v državo ljudem, ki ne bodo mogli nadaljevati poti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Prebežnike naj bi zavračali že v Makedoniji
Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je izrazil željo, da bi se profiliranju prebežniki, ki ga na grško-makedonski meji opravljajo hrvaški, slovenski, srbski in makedonski policisti, pridružili tudi policisti iz Avstrije in Nemčije kot ciljnih držav. S tem bi se po njegovih besedah izognili nesporazumom, do katerih prihaja ob vstopu migrantov v ciljne države.