Mejne kontrole bi najbolj prizadele gorski prelaz Brenner, mejni prehod na eni glavnih transportnih poti z juga na sever Evrope. Foto: EPA
Mejne kontrole bi najbolj prizadele gorski prelaz Brenner, mejni prehod na eni glavnih transportnih poti z juga na sever Evrope. Foto: EPA
false
Makedonski zunanji minister Nikola Poposki (desno) je izrazil hvaležnost za podporo evropskih držav, tudi Avstrije, pri zaščiti makedonske meje. Foto: EPA
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz se je v Skopju sestal z makedonskim kolegom Nikolo Popovskim. Foto: EPA

Na nadzor meje z Italijo se Avstrija pripravljajo v primeru preusmeritve prihoda prebežnikov, ki bi se, zaradi strožjega sistema nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo, podali proti italijansko-avstrijski meji, so sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva.

Končna odločitev o uvedbi nadzora še ni padla, a vodstvo policije v zvezni deželi Tirolska poudarja, da bi lahko celovit sistem mejnega nadzora uvedli v osmih do desetih tednih. Direktor tirolske policije Helmut Tomac je povedal, da se pripravljajo na mejne kontrole na Brennerju, pri Sillianu na vzhodu Tirolske in pri Naudersu. Po njegovih besedah trenutno potekajo posvetovanja s strokovnjaki o uvedbi nadzora na Brennerju, saj da sistem mejnega nadzora, kot so ga recimo vzpostavili v Špilju na meji s Slovenijo, zaradi okoliških pogojev ni možen.

Makedonija bo zaustavila prehod prebežnikov
"Ukrepi, ki jih bomo sprejeli, bodo zrcalna slika tistega, kar bosta storili Nemčija in Avstrija," je dejal makedonski zunanji minister Nikola Poposki po srečanju z avstrijskim kolegom Sebastianom Kurzem, ki je trenutno na balkanski turneji, med katero je že obiskal Bosno in Hercegovino, Srbijo in Albanijo. "Toliko migrantov, kot jih bodo države EU-ja želele sprejeti, toliko jih bomo spustili noter," je zatrdil makedonski minister.

Na meji z Grčijo bo tako odprt le en mejni prehod, na katerem bodo prebežnike registrirali. Poposki je zatrdil, da jih bodo obravnavali humano, da pa bodo makedonske oblasti zagotavljale tudi varnost svojih državljanov. Ob tem se je pri zaščiti makedonske meje zahvalil evropskim državam, tudi Avstriji, in poudaril, da bo imela pri mejnem nadzoru glavno besedo Makedonija.

Avstrijski poziv Makedoniji
Makedonija je sprejela odločitev po pozivu Avstrije, da mora biti "popolnoma pripravljena" zaustaviti prihod prebežnikov, saj je "prva država za Grčijo". "V prihodnjih mesecih bomo najverjetneje dosegli največje število prebežnikov, ki jih še lahko sprejmemo. Tako bo Avstrija morala ustaviti prebežnike na svoji meji," je dejal Kurz in dodal, naj bo Makedonija pripravljena na podobno potezo kot Dunaj in bo morala povsem zapreti južno mejo.

Grčiji tri mesece, da uredi položaj na zunanji meji
Medtem so članice Evropske unije potrdile priporočila Grčiji za odpravo pomanjkljivosti na zunanji meji, s čimer je začel teči trimesečni rok, v katerem mora država ustrezno ukrepati. Če tega ne bo storila, lahko Unija uvede do dveletni nadzor na notranjih mejah v eni ali več članicah schengenskega prostora.

Grčija ima en mesec časa, da pripravi akcijski načrt za odpravo pomanjkljivosti, v treh mesecih pa mora poročati o izvajanju tega načrta. Resne pomanjkljivosti so ugotovili schengenski strokovnjaki ob pregledu razmer novembra lani. EU od Grčije med drugim pričakuje izboljšanje postopkov registracije, vzpostavitev učinkovitega sistema obalnega nadzora na celotni meji s Turčijo in zagotovitev ustreznih nastanitvenih zmogljivosti za osebe, ki čakajo na konec procesa registracije.

Članice so ob potrditvi priporočil med drugim poudarile, da obstaja resna nevarnost za delovanje schengenska območja kot celote ter da težave Grčije vplivajo na celoten EU in da jih je treba rešiti skupaj. Po treh mesecih bodo strokovnjaki znova ocenili razmere na grško-turški meji. Če država ne bo ustrezno ukrepala, lahko komisija predlaga uporabo skrajne možnosti - uvedbo do dveletnega nadzora na delu meje ali po celotni notranji meji ene ali več članic.