Iz Sirije je zaradi vojne do zdaj odšlo 4,8 milijona ljudi. Foto: Reuters
Iz Sirije je zaradi vojne do zdaj odšlo 4,8 milijona ljudi. Foto: Reuters
Ban Ki Mun
"Družbe, ki gostijo begunce v sosednjih državah, so izčrpane," je posvaril Ban Ki Mun. Foto: Reuters
Rachid Derbas
"Libanon, ki je že sam krhek, je sprejel težko breme. Če mu ne bo uspelo in se bo pod tem bremenom zlomil, bi lahko sam postal vzrok skrbi visokega komisarja za begunce," je opozoril libanonski minister za socialne zadeve Rachid Derbas. Libanon je sprejel približno milijon beguncev iz Sirije. Foto: Reuters

Ban Ki Mun, ki je zbrane nagovoril ob odprtju konference za pomoč sirskim beguncem v Ženevi, je bogate države še pozval, naj razbremenijo sosednje države Sirije in pokažejo več gostoljubnosti do Sircev.

Države bi morale sprejeti vsaj 480.000 ljudi
Generalni sekretar ZN-a tako meni, da bi morale bogatejše države od skupno 4,8 milijona Sircev, ki so pred nasiljem pobegnili v Turčijo, Libanon, Jordanijo, Egipt, pa tudi Irak, sprejeti najmanj desetino prebežnikov, to je 480.000 ljudi.

Prepričan je, da je v primerjavi z bremeni, ki jih že leta nosijo sirske sosede, to "relativno nizko številko". "Družbe, ki gostijo begunce v sosednjih državah, so izčrpane," je posvaril.

Proti demonizaciji prebežnikov
Države tudi ne bi smele demonizirati beguncev, ampak bi morale videti priložnosti, ki jih ti ljudje prinašajo v države gostiteljice. "Danes so begunci. Jutri so lahko študentje in profesorji, znanstveniki in raziskovalci, delavci in negovalci," je dejal.

Kvota predvidena za ženske, otroke in bolne
Visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi je poudaril, da je 480.000 mest za dolgoročno naselitev beguncev predvidenih za posebej ranljive skupine, kot so ženske, otroci in bolni, in da gre za zadevo, ločeno od običajnih azilnih postopkov. Kot je dejal, odprtje varnih in zakonitih poti za sprejemanje beguncev ne more nadomestiti osnovne odgovornosti držav do tistih, ki na njihovem ozemlju prosijo za azil. Dejal je, da so bogatejše države do sredinega večera za dolgoročno naselitev beguncev obljubile skupno 185.000 mest, da pa so vlade predstavile predloge za dodatne šolnine ter vizumske programe za združitev družin in humanitarne vizume za Sirce.

Avramopulos: Kriza zahteva globalen odgovor
Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos pa je na konferenci med drugim poudaril, da globalna skupnost od Evropske unije pričakuje rezultate. "Evropa in UNHCR imata skupni cilj zaščite ljudi v skladu z evropskimi in mednarodnimi standardi. Migrantska in begunska kriza je globalen izziv, ki zahteva globalen odgovor," je dejal Avramopulos.

Na konferenci sodeluje 90 držav
Na konferenci za pomoč sirskim beguncem sodeluje več kot 90 držav in več medvladnih organizacij, agencij ZN-a in nevladnih organizacij. Tema srečanja so dolgoročni načrti za ponovno naselitev beguncev in druge oblike humanitarne pomoči.

Humanitarno pomoč potrebuje 13,4 milijona Sircev
Sirijo je do zdaj zapustilo 4,8 milijona ljudi, več kot 13,4 milijona, ki jih je ostalo v razdejani državi, pa potrebuje humanitarno pomoč, kažejo podatki ZN-a.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

V Ženevi poziv za premestitev 480.000 beguncev
ZN pripravlja načrt za naselitev beguncev
V Ženevi poziv za premestitev 480.000 beguncev
ZN pripravlja načrt za naselitev beguncev