Berlin želi Maroko in Alžirijo uvrstiti na seznam t. i. varnih držav, katerih prosilci za azil praktično nimajo možnosti za uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Berlin želi Maroko in Alžirijo uvrstiti na seznam t. i. varnih držav, katerih prosilci za azil praktično nimajo možnosti za uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vladajoči nemški krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in njena partnerska stranka na Bavarskem, krščanski socialisti (CSU), tako razmišljajo, da bi Alžirce in Maročane obravnavali kot prosilce za azil, ki prihajajo iz varnih držav, poroča nemški časopis Die Welt.

Prosilcev za azil iz omenjenih dveh držav po tem predlogu ne bi več porazdelili po občinah po vsej Nemčiji, ampak bi jih namestili v posebne centre na Bavarskem, kjer bi jih obravnavali po hitrem postopku in po potrebi nemudoma izgnali. Se pravi podobno, kot se to zdaj v praksi izvaja za prosilce iz balkanskih držav, ki imajo malo možnosti, da jim odobrijo azil.

Državam, ki so na nemškem seznamu varnih - Albaniji, BiH-u, Kosovu, Makedoniji, Črni gori in Srbiji - bi se tako pridružila še Alžirija in Maroko. Vendar potrebujeta CDU in CSU za uresničitev tega načrta še privolitev koalicijskih socialdemokratov (SPD).

Le majhen del prosilcev za azil
Predlog se je pojavil po strmem povečanju števila novih prihodov prebežnikov iz Alžirije in Maroka in po spolnih napadih na ženske na silvestrovo v nekaterih nemških mestih, za katerimi naj bi stali prebežniki iz severnoafriških in arabskih držav. Ti napadi so dodobra razburili nemško javnost.

Število prosilcev za azil iz Alžirije se je po podatkih nemškega notranjega ministrstva med junijem in decembrom lani povzpelo z 877 na 2.296, iz Maroka pa s 368 na 2.896.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.