Prebežnike tihotapci na dolgo pot prek morja pogosto pošiljajo v popolnoma neprimernih plovilih. Foto: Reuters
Prebežnike tihotapci na dolgo pot prek morja pogosto pošiljajo v popolnoma neprimernih plovilih. Foto: Reuters
Robert Črepinko
Vodja Europolovega centra, Slovenec Robert Črepinko, pravi, da je bilo to njihova največja letošnja akcija. Foto: EPA

Med 26 aretiranimi so jih 11 prijeli v Veliki Britaniji, osem v Belgiji in sedem v Bolgariji. Osumljeni so, da so bili del mreže, ki je v države Evropske unije nezakonito tihotapila prebežnike iz držav, kot so Afganistan, Irak in Pakistan.

Ocenjujejo, da je mreža od julija 2016 organizirala 48 nezakonitih prevozov in tako okoli 400 prebežnikom omogočila nezakonit vstop v EU.

Preiskovalci menijo, da so prebežnike v posebej izdelanih vozilih prevažali v različne evropske države, končni cilj pa je bila Velika Britanija. Vodja mreže naj bi bil Afganistanec, ki je živel v Veliki Britaniji.

Vodja Europolovega centra za boj proti tihotapljenju prebežnikov, Slovenec Robert Črepinko, je ocenil, da je bila to največja letošnja operacija Europolovega centra in jasno kaže, da je tihotapljenje ljudi mednarodno kaznivo dejanje, ki zahteva mednarodno sodelovanje. Hkrati kaže, kako lahko posameznik vodi veliko, vseevropsko mrežo, proti temu pa se je mogoče zoperstaviti s skupnimi preiskavami ter vzporedno koordinacijo preiskav in preganjanja v več državah hkrati.

Preiskavo je januarja letos sprožil Eurojust, Europol ter Belgija, Francija, Nizozemska, Bolgarija in Velika Britanija pa so se vanju vključili junija.