V Calaisu je tudi zagorelo. Foto: Reuters
V Calaisu je tudi zagorelo. Foto: Reuters
Francoske oblasti so začele rušiti del tabora. Foto: Reuters

Okoli 20 delavcev je taborišče začelo uničevati ob močni navzočnosti policije. Sodišče je prejšnji teden dalo zeleno luč za uničenje dela taborišča in oblasti so delo nameravale začeti že v petek, a so jim aktivisti iz skupine No Borders to preprečili. Večina prebežnikov je sicer južni del taborišča v preteklih dneh že zapustila.

Med rušenjem je prišlo do nemirov. Potem ko so prebežniki in člani britanske aktivistične skupine No Borders nad policiste začeli metati kamenje in druge predmete, obenem so zažgali še okoli 20 bivališč, pa je policija uporabila solzivec. Uporabljen je bil tudi vodni top, a le za gašenje požara v enem izmed predelov tabora, poroča BBC. Policija je aretirala tri aktiviste in enega prebežnika.

Cilj večine je Velika Britanija
V tako imenovani Džungli v predmestju Calaisa naj bi bilo skoraj 4.000 ljudi, katerih cilj je Velika Britanija, kamor skušajo priti tako, da se vtihotapijo na tovornjake ali trajekte. Krajevne oblasti so obljubile, da nobenega od prebežnikov ne bodo evakuirali na silo, zaradi uničenja dela tabora pa naj bi bilo prizadetih med 800 in 1.000 beguncev. Po drugi strani nekatere nevladne organizacije trdijo, da v tem delu taborišča živi okoli 3.400 ljudi, od tega 300 otrok brez spremstva.

Prebežnikom so oblasti ponudile nastanitev v zabojnikih, a številni se zaradi pomanjkanja skupnih prostorov in omejitev gibanja ne želijo preseliti, poroča AFP. Imajo tudi možnost, da se preselijo v podobne nastanitvene centre drugje v Franciji ali pa tu zaprosijo za azil. Številni ne želijo zapustiti območja Calaisa.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.