Na mejnem prehodu Gruškovje so prejšnji teden odkrili mladoletna prebežnika iz Afganistana. Foto: PMP Gruškovje
Na mejnem prehodu Gruškovje so prejšnji teden odkrili mladoletna prebežnika iz Afganistana. Foto: PMP Gruškovje

V haloškem naselju Paradiž so štirje državljani Iraka, ki sicer prebivajo v Nemčiji ali Avstriji, v noči s četrtka na petek poskušali prepeljati v Slovenijo 12 državljanov Sirije. Med njimi so bili trije otroci, stari štiri, osem in devet let, najstarejši potnik pa je bil star 59 let.

Po podatkih Policijske uprave Maribor so nedovoljeni vstop v Slovenijo s tremi osebnimi avtomobili z registrskimi oznakami Italije, Nemčije in Avstrije opazili policisti policijske postaje Gorišnica, ki jim je uspelo ustaviti dve vozili z osmimi Sirci. Tretji osebni avtomobil je voznik zapustil v bližnjem naselju Pohorje in skupaj s štirimi Sirci pobegnil peš.

Pri iskanju pobeglih oseb so sodelovali policijski helikopter, policisti konjeniki in vodniki službenih psov policije. Ko so policisti ugotovili, da je vseh pet oseb peš pobegnilo nazaj na Hrvaško, so se povezali s hrvaškimi kolegi, ki so jih vseh pet prijeli na hrvaški strani meje.

Slovenski policisti so tudi preostalih osem Sircev vrnili hrvaškim varnostnim organom, prijete Iračane pa so kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu in jih odvedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku na Ptuju, ki je zoper vse tri odredil pripor. Četrtega Iračana, prijetega na Hrvaškem, bodo kazensko ovadili hrvaški policisti.

Pet Afganistancev na Obrežju
V soboto popoldne so na mejnem prehodu Obrežje našli v tovornem delu vozila z makedonsko registracijo pet državljanov Afganistana, ki so skušali nezakonito vstopiti v Slovenijo, ter jih predali hrvaškim varnostnim organom.

Devet prebežnikov med hlodovino
V nedeljo dopoldne so na tovornem vlaku v Ilirski Bistrici policisti odkrili devet prebežnikov, državljanov Alžirije, Eritreje, Libije in Maroka, ki so bili skriti med hlodovino. Koprski policisti so jim izrekli globe, ki je niso plačali, ter jih pozneje predali hrvaškim obmejnim organom.