Policisti na Hrvaškem so v torek in sredo ustavili 54 prebežnikov, ki so z območja Reke skušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Foto: Reuters
Policisti na Hrvaškem so v torek in sredo ustavili 54 prebežnikov, ki so z območja Reke skušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Foto: Reuters

Na Hrvaškem poročajo, da je notranje ministrstvo v pripravah na morebitni prihod večjega števila prebežnikov vrnilo vse policiste v njihove policijske postaje v Slavoniji na vzhodu države, potem ko so bili razporejeni na obali kot pomoč med turistično sezono. Kot so pojasnili, so policiste vrnili domov, saj se turistična sezona bliža koncu in so se tako izognili nepotrebnim stroškom za dodatne policiste ob obali.

Hrvaški premier v odstopu Tihomir Orešković je med nedavnim srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel ponovil, da Hrvaška nima zmogljivosti za sprejem večjega števila prebežnikov. Ob tem je dodal, da je stanje glede migracij na Hrvaškem stabilno in da ni znakov, da bi lahko izbruhnile težave. "Kaj se bo zgodilo v dveh urah ali dveh dneh, pa ne ve nihče."

Na Hrvaškem okoli 500 prebežnikov
Policisti na Hrvaškem so v torek in sredo ustavili 54 prebežnikov, ki so z območja Reke skušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Na območju Matuljev nedaleč od mejnega prehoda Jelšane so ustavili skupino, v kateri so bili državljani Albanije in Afganistana. Za prebežnike, ki so jih ustavili v Gorskem Kotarju na območju Čabra, medtem še ugotavljajo identiteto in druge okoliščine, je sporočila primorsko-goranska policijska uprava na svoji spletni strani.

Na Hrvaškem je trenutno približno 500 prebežnikov, med katerimi je nekaj več kot 200 prosilcev za azil. Drugi čakajo na izročitev v države, iz katerih so prišli na Hrvaško.

Madžarska gradi drugo ograjo
Ali bo v Evropo znova prišlo več beguncev in migrantov, bo odvisno predvsem od uspeha sporazuma o zajezitvi migracij med Evropsko unijo in Turčijo kot tudi od nemške politike.

Medtem je Madžarska napovedala, da bo zgradila dodatne žične ograje ob meji s Srbijo, kjer je po navedbah tamkajšnje komisije za begunce in migracije trenutno nekaj več kot 4.000 prebežnikov. Večjega pritiska na srbske meje pa ni. Madžarska vsak dan spusti v državo približno 30 prebežnikov iz Srbije.