Francoske oblasti pravijo, da bo obnova taborišča praktično nemogoča. Foto: Reuters
Francoske oblasti pravijo, da bo obnova taborišča praktično nemogoča. Foto: Reuters
V Franciji požar uničil večji del begunskega taborišča

Po navedbah gasilcev je bil požar v taborišču v bližini mesta Dunkirk podtaknjen na več mestih, poroča STA. Kot piše BBC, je bilo poškodovanih deset ljudi. Ogenj je uničil vseh 300 lesenih hiš v taborišču. Prebežnike – po različnih navedbah naj bi jih bilo od 1.000 do 1.5000 – so medtem evakuirali. Šest ljudi je bilo poškodovanih v pretepu, po katerem je izbruhnil požar.

Gasilci so se v zgodnji jutranjih urah še vedno bojevali z ognjem, ki je bil viden več kilometrov naokoli. "Ničesar ni več, ostal je samo kup pepela. Nemogoče je postaviti bivališča nazaj, kjer so bila," je novinarjem na kraju požara povedal prvi mož Severne prefekture Michel Lalande. Prejšnji mesec so sicer dejali, da bodo taborišče zaradi nemirov v njem zaprli. Kot so poročale številne tiskovne agencije, so se po prihodu več Afganistancev v taborišče povečale napetosti s Kurdi.

Begunsko taborišče v mestu Grand-Synthe so postavili lani, v njem pa nastanili številne iz divjih taborišč na območju Calaisa, od koder je večina prebežnikov poskušala priti v Veliko Britanijo. Calais je od Grande-Syntha oddaljen približno 40 kilometrov.

V Franciji požar uničil večji del begunskega taborišča