Po podatkih srbskih oblasti je v Srbiji okoli 7.400 prebežnikov. Foto: Reuters
Po podatkih srbskih oblasti je v Srbiji okoli 7.400 prebežnikov. Foto: Reuters
Srbija ne želi več pomagati beguncem

Med prebežniki naj bi bila večina ekonomskih migrantov iz Afganistana in Pakistana, zato imajo malo možnosti za nadaljevanje poti v države članice EU-ja. Srbski minister za delo, zaposlovanje in socialno politiko Aleksandar Vulin je dejal, da Srbija nikomur ne more dajati "lažnih obljub, ki bi begunce prepričevale, da bodo zanje odprli mejne prehode".

Prebežniki pravijo, da bodo na hrvaški meji čakali, vse dokler je ne odprejo. Večina hoče pot nadaljevati v Italijo ali Francijo. Na začetku oktobra je dvakrat večja skupina beguncev skušala peš do madžarske meje, a so jo ustavili.

Kot je poroačal RTV-jev dopisnik v Beogradu Boštjan Anžin, nameravajo pristojne srbske oblasti izprazniti tudi parke, ulice in opuščene zgradbe, v katerih so prebežniki bivali zadnjega pol leta.

"Mnogi naj bi bivanje v nemogočih razmerah izbrali sami, saj vedo, da bi jih po registraciji čakala pot nazaj domov," je še poročal Anžin, "pa čeprav sistem deportacij ne deluje." Pred zimo pa želijo s prepovedjo delitev pomoči vse prisiliti, da pridejo v sprejemne centre, pa čeprav je tudi v njih le še malo prostora, prav tako se v njih širijo uši in druge bolezni. Srbske oblasti so sporočile, da je v Srbiji okoli 7.400 prebežnikov, nevladne organizacije pa poročajo o okoli 10.000 ljudeh.

Srbija ne želi več pomagati beguncem