V Grčiji je obtičalo okoli 12.000 ljudi, ki bi radi prečkali mejo z Makedonijo in nadaljevali pot v Evropo. Foto: Reuters
V Grčiji je obtičalo okoli 12.000 ljudi, ki bi radi prečkali mejo z Makedonijo in nadaljevali pot v Evropo. Foto: Reuters

"Avstrija želi Makedoniji pomagati," je dejal avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil za Die Welt. Pomoč bo vključeval različno tehnično opremo, kot so npr. nočni daljnogledi.
Makedonija je svojo mejo z Grčijo zaprla prejšnji teden. Posameznike, ki so mejo poskušali nasilno prestopiti v torek, so že vrnili v Grčijo, kjer je obstalo okoli 12.000 ljudi.

Avstrijci naklonjeni ostrejši migracijski politiki
Glede na javnomnenjsko raziskavo inštituta Unique research kar 85 odstotkov vprašanih Avstrijcev podpira zaprtje t. i. balkanske poti, po kateri je lani v Evropo prišlo 1,5 milijona prebežnikov. 86 odstotkov vprašanih je prepričanih, da mora Avstrija še naprej delovati samostojno glede vprašanja prebežnikov.

Le 12 odstotkov vprašanih Avstrijcev misli, da je bilo zaprtje poti skozi Makedonijo, Srbijo, Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo napaka. Velika večina vprašanih misli, da mora avstrijska vlada še naprej posegati po enostranskih ukrepih, dokler ne bo evropske rešitve migracijske krize. A veliko upanja na evropsko rešitev Avstrijci nimajo. Kar 83 odstotkov vprašanih ne verjame, da bo Unija v prihodnjih tednih našla skupni odgovor, kako zajeziti migracijski tok proti Evropi, poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Ukrepi Avstrije so sprožili učinek domin na balkanski migracijski poti in vodili v zaprtje mej za migrante. Avstrija je med drugim sprejela zgornje meje za število migrantov in prosilcev za azil, ki jih bo sprejela na dan.