Turčija je glavna tranzitna država za prebežnike, ki prihajajo v Evropo. Foto: Reuters
Turčija je glavna tranzitna država za prebežnike, ki prihajajo v Evropo. Foto: Reuters
Frans Timmermans in Volkan Bozkir
Bruselj pritiska na Ankaro, naj naredi odločnejše korake za omejitev števila prebežnikov. Foto: EPA
EU želi, da sirski begunci ostanejo v Turčiji

Evropska unija še zdaleč ni zadovoljna z ravnanjem Turčije pri ukrepih za zajezitev števila prebežnikov v Evropi, zato je morala Ankara potegniti odločnejše poteze. Turški minister za evropske zadeve Volkan Bozkir je tako po srečanju s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom dejal, da bodo sirski begunci v Turčiji lahko dobili delovna dovoljenja. Do zdaj so sirski izobraženci na begu, kot so zdravniki in učitelji, legalno lahko delali le v begunskih taboriščih.

Desetodstotna turška brezposelnost
Gre za prvo odločnejšo potezo Turčije v boju za omejitev števila prebežnikov v Evropo, potem ko je Bruselj prejšnji mesec Ankari namenil tri milijarde evrov pomoči, in hkrati pomemben zasuk v politiki Turčije do prebežnikov. Ni zanemarljivo dejstvo, da bodo sirski begunci dobili delovna dovoljenja v času, ko se Turčija bori z desetodstotno brezposelnostjo.

Še avgusta so turške oblasti zavrnile možnost pridobitve delovnih dovoljenj za Sirce. Po podatkih Centra za bližnjevzhodne strateške študije ORSAM je bilo poleti v Turčiji nelegalno zaposlenih do 200.000 Sircev, zato so tudi mnogi delodajalci in sindikati pozivali vlado k temu, da omogoči Sircem zakonito delo.

Komisija nezadovoljna
"Število ljudi, ki pridejo v Grčijo, je še vedno previsoko. Tja pride med 2.000 in 3.000 prebežnikov dnevno," je pojasnil podpredsednik komisije Timmermans. "S tem ne moremo biti zadovoljni," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Načrt, ki sta ga sprejela Bruselj in Ankara, predvideva tri milijarde evrov pomoči EU-ja za begunce v Turčiji, ki naj bi v zameno naredila več za zajezitev prihoda prebežnikov v EU in okrepila boj proti tihotapcem z migranti.

Številni prebežniki pa se še vedno spopadajo z zimskimi razmerami in nevarno potjo prek Egejskega morja. Danes so ob severozahodni obali Turčije tako ponovno našli tri trupla, med katerimi je bil tudi petletni otrok. Samo v preteklem tednu je življenje izgubilo najmanj 36 ljudi.

Turčija želi v Evropsko unijo
Po podatkih Turčije je leta 2015 v državo nezakonito vstopilo več kot 150.000 ljudi, turški varnostni organi pa kljub zimi še vedno vsak dan prestrežejo 500 prebežnikov. Zaradi državljanske vojne se je v državo v zadnjih šestih letih zateklo več kot 2,2 milijona Sircev, Turčija pa poleg tega nudi zatočišče še 200.000 iraškim beguncem. Turčija in Evropska unija sta novembra dosegli dogovor, da bo Unija Ankari namenila tri milijarde evrov. Ankara bi morala s temi sredstvi omejiti število prebežnikov, ki prihajajo v Evropo, v zameno pa bi poleg denarja dobila tudi dogovor o vizumski politiki z EU-jem ter obnovljene pogovore za pridružitev osemindvajseterici.

Sredi decembra je sicer Turčija odprla novo poglavje v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo, ki pokriva gospodarske in denarne zadeve, tako da je do zdaj odprla petnajst od 35 poglavij. Konec preteklega leta je med Turčijo in Grčijo začela delovati tudi pomorska operacija "Pozejdon hitro posredovanje", ki je nadomestila operacijo "Pozejdon morje". Novi Pozejdon ima več pripadnikov in tehnične opreme ter je bolj osredotočen na varnostno preverjanje, poroča Matjaž Trošt, dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja.

EU želi, da sirski begunci ostanejo v Turčiji