Na grško-makedonski meji še vedno množica prebežnikov čaka na nadaljevanje poti, a je meja zaprta. Foto: Reuters
Na grško-makedonski meji še vedno množica prebežnikov čaka na nadaljevanje poti, a je meja zaprta. Foto: Reuters
Na grško-makedonski meji

Človekoljubne organizacije pravijo, da bi bilo vračanje prebežnikov iz Evropske unije v Turčijo v nasprotju z njihovo pravico do varstva po mednarodnem pravu. Vodja evropskega UNHCR-ja Vincent Cochetel je v Ženevi dejal, da je "kolektivni izgon tujcev po Evropski konvenciji o človekovih pravicah prepovedan ", piše Al Džazira.

Cochetel je dodal, da Turčija že zdaj gosti skoraj tri milijone sirskih beguncev in je že tako "naredila več kot vse države EU-ja skupaj", a je obseg sprejemanja drugih prebežnikov iz Afganistana, Iraka in Irana zelo nizek. Po njegovih besedah je devet od desetih prebežnikov, ki pridejo vsak dan v Evropo, Sircev, Iračanov in Afganistancev, ki bežijo pred smrtjo in so upravičeni do mednarodne zaščite. "Upamo, da bodo države EU-ja in Turčija našle uravnotežen sporazum, ki ne bo v škodo ljudi, ki prosijo za mednarodno zaščito," je dodal Cochetel.

Evropski voditelji "izgubili občutek za stvarnost "
Tudi druge humanitarne organizacije so izrazile zaskrbljenost zaradi načelnega dogovora. Organizacija Save the Children poudarja, da je eden izmed štirih prosilcev za azil v Evropi otrok. Zdravniki brez meja so dejali, da so evropski voditelji s takšnim dogovorom "izgubili občutek za sstvarnost", in pristavili, da je, kot kaže, "Evropa pripravljena storiti vse, vključno s tem, da ogrozi temeljne človekove pravice".

Turčija se je z osemindvajseterico v Bruslju dogovorila, da vzame določeno število migrantov, ki so že prišli v Evropsko unijo, v zameno za begunce, več denarja, vizumsko liberalizacijo in nadaljevanje pogovorov glede turškega članstva v EU-ju. Načelen dogovor so voditelji držav članic sprejeli, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa ga je označil za "preboj" pri reševanju begunske krize in "sporočilo, da so dnevni nezakonitih migracij končani ".

Grčija namerava zapreti center v Idomeniju
Medtem še naprej okoli 13.000 prebežnikov čaka na grško-makedonski meji. Grška vlada namerava temu narediti konec in zapreti prebežniški center v Idomeniju. Do nedelje naj bi pripravili 15 novih centrov za skupno 17.400 ljudi, navaja nemški Speigel. V te centre bodo preselili prebežnike iz Idomenija. "V interesu prebežnikov je, da se preselijo v primerna prebivališča. Center bomo odstranjevali postopoma, a bomo ob tem dali jasno vedeti, da do preklica ni možnosti za prehod meje. Da bi ostali tukaj, nima nobenega smisla," je poudaril predstavnik grške vlade Jorgos Kiricis.

Nemška tiskovna agencija DPA sicer poroča, da so nekateri že opustili upanje, da bodo lahko nadaljevali pot proti srednji in zahodni Evropi, in že zapuščajo območje ob meji, kjer so bile v zadnjem času nevzdržne razmere. Po podatkih grške vlade je v državi več kot 30.000 prebežnikov, od tega okoli 6.800 na otokih v Egejskem morju in več kot 8.300 v Atenah in okolici, piše Slovenska tiskovna agencija.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Na grško-makedonski meji