Rešeni prebežniki na krovu ladje malteške nevladne organizacije MOAS. Foto: Reuters
Rešeni prebežniki na krovu ladje malteške nevladne organizacije MOAS. Foto: Reuters
Prebežniki na ladji
Letos so italijanske in libijske obalne straže skupaj s humanitarnimi organizacijami iz morja rešile okoli 50.000 ljudi, kar je skoraj za 50 odstotkov več kot v enakem času lani. Foto: Reuters

Ladja malteške nevladne organizacije MOAS je bila prva na kraju brodoloma, ustanovitelj organizacije Chris Catrambone pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je umrlo najmanj 30 ljudi, med njimi večina dojenčkov. MOAS je ena izmed devetih nevladnih organizacij, ki dejavno sodelujejo v reševanjih prebežnikov na poti med Libijo in Italijo.

Poveljnik italijanske obalne straže Cosimo Nicastro je predtem sporočil, da je v brodolomu več plovil umrlo najmanj 20 ljudi. Brodolom se je zgodil približno 55 kilometrov severno od libijskega pristanišča Zuvara.

Obalna straža je vpoklicala še več plovil, ki pomagajo pri reševanju. Sporočili so, da je bilo na 15 različnih plovil natrpano okoli 1.700 ljudi.

V reševalni akciji sodelujejo italijanska obalna straža, mornarica in humanitarne organizacije.

Zaradi ugodnih vremenskih razmer se je v zadnjem času povečalo število ladij in čolnov na poti iz Libije proti Italiji. Večina plovil je prenatrpanih. Samo italijanska obalna straža je danes sodelovala v 15 reševalnih akcijah.

Strelski incident
Po izjavi humanitarne skupine Jegend Rettet naj bi libijska obalna straža v torek proti plovilom nevladnih organizacij sprožila več strelov, kar je okoli 100 prebežnikov spodbudilo k skoku v vodo. Ni jasno, ali so bile v incidentu smrtne žrtve ali so bili ljudje tudi poškodovani. Libijska straža je nato dve prebežniški ladji odvlekla nazaj v Libijo, medtem ko se je okoli tisoč prebežnikov vkrcalo na čolne humanitarnih skupin.

Od 1. januarja je na poti med Libijo in Italijo pogrešanih ali pa je umrlo več kot 1.300 ljudi. Samo v preteklem tednu se je v brodolomih več kot 7.000 ljudi znašlo v mednarodnih vodah zahodno od libijske obale.