V novi skupini, ki je prišla v Slovenijo, je 12 Sircev in dva Iračana. Po prihodu jih bodo nastanili v azilni dom, kjer bodo lahko zaprosili za mednarodno zaščito. Foto: BoBo
V novi skupini, ki je prišla v Slovenijo, je 12 Sircev in dva Iračana. Po prihodu jih bodo nastanili v azilni dom, kjer bodo lahko zaprosili za mednarodno zaščito. Foto: BoBo

Z notranjega ministrstva so sporočili, da je dopoldne v Slovenijo v spremstvu predstavnikov Mednarodne organizacije za migracije prispelo 12 državljanov Sirije in dva državljana Iraka. Med njimi sta dve družini s šestimi otroki, zakonca in dva samska moška.

Z avtobusom so bili prepeljani v azilni dom na Viču v Ljubljani, kjer se je začel uradni postopek sprejema prošenj za priznanje mednarodne zaščite.

Do zdaj je bilo v Slovenijo premeščenih 61 ljudi, in sicer 15 državljanov Eritreje iz Italije ter 31 državljanov Sirije in 15 državljanov Iraka iz Grčije, so dodali.

V strahu pred novim valom
Množičnih prihodov prebežnikov v Slovenijo že od marca naprej ni več. A to se lahko hitro spremeni. Turčija, kjer naj bi bilo tri milijone beguncev, namreč Evropski uniji, če ne bo odobrila vizumske liberalizacije, grozi z odpovedjo dogovora o zaustavitvi prebežnikov.

V Grčiji in v Srbiji se medtem še vedno kopiči več tisoč prebežnikov. Okrepila pa se je tudi migrantska pot prek Sredozemlja v Italijo.

Sestanki že potekajo
Zaradi možnosti novega begunskega vala pri nas že potekajo operativni sestanki. V pripravljenosti so nevladne organizacije. Več aktivnosti pa izvaja tudi Agencija Združenih narodov za begunce (UNCHR) v Sloveniji, pove uradna govorka nacionalne pisarne Špela Majcen: "Vsekakor se agencija ukvarja tudi z načrtovanji za morebiten vnovičen prihod večjega števila beguncev v Slovenijo in v tem kontekstu smo že izvedli vrsto sestankov z našimi vladnimi sogovorniki in ostalimi vladnimi agencijami ter civilno zaščito."

V UNHCR-ju obljubljajo, da se bodo - če se bo begunska kriza pri nas ponovila - odzvali v najkrajšem mogočem času: "Pripravljeni smo nuditi materialno pomoč, pomoč v obliki človeških virov, pri identifikaciji ranljivih skupin, na mejah, v azilnih institucijah," zagotavlja Majcnova.

Spremljanje dogajanja v regiji
Na notranjem ministrstvu medtem zagotavljajo, da dogajanje v regiji pozorno spremljajo, morebitna tveganja pa dnevno ocenjujejo. Policija tako na meji s Hrvaško kot v notranjosti države izvaja poostren nadzor. Vlada za zdaj ohranja tudi ograjo na južni meji.

Sprejemni centri v Dobovi, Lendavi in na Šentilju ostajajo v pripravljenosti. Ministrstvo za obrambo pa namerava za oskrbo prebežnikov za obdobje treh let najeti približno petnajst ogrevanih šotorov, velikih od 300 do 500 kvadratnih metrov.

Policisti Postaje mejne policije Dobova so v torek popoldne med opravljanjem mejnega nadzora na tovornem vlaku izsledili osem tujcev, ki so se želeli izogniti mejnemu nadzoru. Štiri državljane Alžirije, dva državljana Maroka in dva državljana Libije so predali hrvaškim varnostnim organom, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.