V Logatcu so sklenili, da naj bi v azilantskem domu nastanili le družine z majhnimi otroki, ki prihajajo z ogroženih vojnih območij. Foto: Reuters
V Logatcu so sklenili, da naj bi v azilantskem domu nastanili le družine z majhnimi otroki, ki prihajajo z ogroženih vojnih območij. Foto: Reuters

Župan Občine Logatec Berto Menard je povedal, da sprejeti sklepi dovoljujejo nastanitev beguncev v azilnem domu v Logatcu, vendar le za določen čas. Tako naj bi nastanili le družine z majhnimi otroki, ki prihajajo z ogroženih vojnih območij, nikakor pa ne ekonomskih migrantov. Najprej naj bi v Logatcu namestili 50 beguncev, po določenem času brez kakršnih koli težav pa bi lahko nastanili do 108 beguncev.

Za red in mir bodo morali znotraj azilnega doma skrbeti varnostniki, azilni dom pa zunaj varovati policisti. Azilantom bodo morali omogočiti učenje slovenskega jezika in druge dejavnosti. Ko bodo begunski otroci znali dovolj slovensko, jih bodo ob ustreznem obveščanju domačinov lahko vključili tudi v krajevno šolo in vrtec. Vse finančne obveznosti pa mora prevzeti država.

Tarča: Stampedo ideoloških strahov
Kam nas lahko privede eksplozivna mešanica strahov in ideologije, ki nas je zapljusnila ob migrantski krizi? Kaj nam o družbi, odnosih, vrednotah in nas samih pove preplah zaradi šestih otrok z vojnih žarišč? Kako ustaviti stampedo strahu?

Potrjeni goste (do zdaj): Aleksander Zadel, Nina Zidar Klemenčič, Janez Juhant, Mitja Čander

"Svetniki so na seji poudarili, da se morajo državni organi držati dogovora, sprejetih sklepov občinskega sveta, da jim bodo občani Logatca lahko ponovno zaupali," je še dejal Menard, ki je tudi pojasnil, da v Logatcu doslej še niso nastanili nobenega begunca.

Na seji so bili tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve in predsednik državnega zbora Milan Brglez.