Infodrom - vedno odprtih oči! Vsak petek od 30. 9. ob 18.00 na TV SLO 1. Foto: Mankica Kranjec
Infodrom - vedno odprtih oči! Vsak petek od 30. 9. ob 18.00 na TV SLO 1. Foto: Mankica Kranjec
false
Tini Antončič se pridružujeta dva nova voditelja: Nejc Krevs (levo) in David Logar. Foto: Mankica Kranjec
false
David je improvizator, kar pa tudi Nejcu ni tuje. Foto: Mankica Kranjec
false
V krtino je padel Lovro! Ojoj, bo našel ven? Morda ga pa Kriškraški ne dajo! Studio Kriškraš ob sobotah od 1. 10. ob 7.55 na TV SLO 1. Foto: Mankica Kranjec
false
Bor in Šviga v družbi novega prijatelja Lovra. Foto: Mankica Kranjec
false
Lutkar Lovro Finžgar in vsi Kriškraški. Foto: Mankica Kranjec
false
Ribič Pepe bo prepotoval Slovenijo. Kakadudu pa bo moral Kakapunci razložiti, da sta zaročena. Ob sobotah od 1. 10. ob 8.20 na TV SLO 1. Foto: Mankica Kranjec
false
Kakšen ulov! Ribič Pepe je očitno užival ob snemanju novih oddaj. Foto: Mankica Kranjec
false
Plesali, peli in ustvarjali bodo otroci z Riribičem Pepetom in klepetuljo Kakadudujem. Foto: Mankica Kranjec
false
Zvedavi in razposajeni in znanja željni Firbcologi imajo novo zaščitnico Pio. Ob sobotah od 1. 10. ob 8.50 na TV SLO 1. Foto: Mankica Kranjec
false
"Kdo bi špinačno brozgo?" Se bodo Firbcologi ujeli s Pio? Foto: Mankica Kranjec
false
"Kar juckalo se mi je med snemanjem," pravi Pia Zemljič o snemanju Firbcologov. Foto: Mankica Kranjec

Prvi bodo svojo peto sezono začeli Infodromovci (v petek, 30. septembra, ob 18. uri na TV SLO 1).
Edina informativna oddaja za mlade Infodrom nas bo vodila v svet novic, zanimivih zgodb mladih, posebnih dosežkov in nasvetov za najstniške tegobe. Poleg Tine Antončič bosta iz studia gledalce pozdravila dva nova voditelja – David Logar in Nejc Krevs.

Za oba je vodenje nova izkušnja, a se že veselita izzivov.
»S svojo igrivostjo in sproščenostjo se bom poskušal čim bolj približati mladim. Že od nekdaj sem zvedave narave, tako da me zanima skoraj vse. Sam sem se že kot otrok navduševal nad napredkom v tehnologiji in prazgodovino, še posebej nad dinozavri,« je povedal David Logar, sicer študent ekonomije, glasbenik in improvizator. Če bi bil zdaj najstnik, bi Infodrom gledal zato, »da bi vedel več od atija, ki redno gleda poročila

Nejc Krevs je z 20 leti najmlajši voditelj Infodroma, a ima za sabo že nekaj novinarskih izkušenj z Radia Slovenija. »Vodenje informativne oddaje za mlade zame pomeni veliko odgovornost in možnost, da svoje znanje in izkušnje prenesem na mlajše generacije. Informacije si bom prizadeval posredovati na preprost in obenem kakovosten način,« o svoji novi vlogi razmišlja Nejc, študent teologije, ki ga zanimajo zgodovina, verstva, znanost, kultura in šport.

»V novi sezoni se bomo poleg stalnih rubrik skušali še bolj povezati z mladimi, ki so ob hitrem napredku tehnologije že sami postali mojstri pisanja scenarijev, snemanja in montiranja, ter skušali kakšno težavo razvozlati skupaj z mladimi poročevalci iz vse Slovenije,« pravi urednica in voditeljica oddaje Tina Antončič, ki s preostalo ekipo že pripravlja nove vsebine.

Ustvarjalci oddaje bodo tudi v novi sezoni z animacijo razlagali zapletene pojme in dogodke, gledalce obveščali o novostih v šoli, znanosti in tehnologiji, se z mladimi veselili njihovih dosežkov in jim svetovali ob kakšni zadregi. Najpomembnejše poslanstvo pa je gotovo to, da Infodrom vedno in o vsem vpraša za mnenje mlade. Ponudi jim priložnost, da postanejo tudi pravi novinarji. V rubriki Otroški poročevalec se lahko pogovarjajo s svojimi vzorniki ali pa raziščejo kakšno pomembno temo.

V 13 minutah mladi lahko izvedo vse najpomembnejše novice tistega tedna, prav vsak dan pa lahko na spletnem portalu www.infodrom.si spremljajo aktualne vsebine. Z mladimi se Infodromovci družijo tudi na Facebooku, Twitterju in kanalu Youtube.

Studio Kriškraš (ob sobotah od 1. oktobra ob 7.55 na TV SLO 1)
Studio Kriškraš je mozaična oddaja za predšolske otroke od 4. do 6. leta, varno »televizijsko igrišče«, na katerem Kriškraški raziskujejo edinstven otroški svet. Nadobudni mali junaki so samostojni in zmorejo marsikaj.

Ujemite mavrico, dotaknite se oblakov, stecite domišljiji naproti! Kriškraški vas vabijo, da se z njimi veselite in odkrivate svet. Kako čudovito se je igrati, kako zabavne so lahko napake, kako vznemirljivo je sklepati nova prijateljstva!

Tudi letos se bo v krtini na Cvetočem travniku zgodilo marsikatero presenečenje. Kriškraški bodo v svoj podzemni studio sprejeli skrivnostnega popotnika iz zunanjega sveta. Nekoga, ki ne hrani lešnikov za ozimnico, tako kot to počne veverica Šviga in ne gloda hlodov kot bober Bor. Nekoga, ki ne koplje podzemnih rovov kot krtek Črtek in njegova Črtica. Nekoga, ki je precej drugačen od njih.

V krtino namreč pade ulični glasbenik Lovro (dramski igralec Lovro Finžgar) in začne raziskovati nenavaden podzemni svet. Razlike jih ne bodo ločevale, pač pa zbliževale. Skupaj se bodo radostili, tolažili, pogumno reševali zagate in se preizkušali v nepozabnih dogodivščinah.

Lovro Finžgar je vesel nove 'televizijske družine': »Veseli me, da sem bil pri tej krasni ekipi outsider manj kot minuto. Imel sem občutek, da sem sprejet in celo to, da so ustvarjalci veseli, da sem poleg njih. Poleg vsega skupaj pa so krasni tudi odnosi. In to ne kakršnikoli. Govorim o primarnih človeških odnosih, ki pa danes nikakor niso več samoumevni. Poleg vsega je Studio Kriškraš odlična priložnost za moj razvoj. Delam v Lutkovnem gledališču in snemam oddajo, kjer so prisotne in imajo glavno vlogo lutke. Eno gre z drugim. Od obojega se lahko ogromno naučim. In če se vrnem k primarnem: ali ne gre ravno za to v življenju? Večno učenje.«

Lutke animirajo in sinhronizirajo Maja Kunšič, Gregor Gruden, Nataša Tič Ralijan, Katja Povše in Boštjan Štorman.

Ribič Pepe (ob sobotah od 1. oktobra ob 8.20 na TV SLO 1)
Ribič Pepe v deveti sezoni te priljubljene televizijske oddaje prvič zapušča Mali pristan in se odpravlja po Sloveniji. Pot ga vodi od Izole, prek Postojne, Ljubljane, Velenja do Maribora in še naprej. A ker se sam na trdnih tleh ne znajde najbolje, ga medse sprejmejo tretješolci tamkajšnjih osnovnih šol. Skupaj razrešujejo uganke groznih zmajev, dobrih vil, potopljenih ladij in nikoli najdenih zakladov.

Kaj pa Kakadudu? No, on svet rešuje po svoje, kot vedno, z govorjenjem. V svoji rubriki ima priložnost po praktičnih življenjskih nasvetih povprašati svoje najbolj zveste prijatelje. Ne, ne ptiče, temveč otroke. Od njih želi izvedeti predvsem vse o ljubezni – Kakadudu je namreč zaročen. Novica leta, a! Težava je le to, da Kakapunca tega še ne ve. Nerodno.

Seveda se tudi letos pleše, poje in ustvarja. Izpod Pepetovih rok nastajajo najrazličnejše mojstrovine in to še prej kot v minuti. Lačni? Pri Pepetu nikoli! Naredi vse od muhe za v juhe do sadnih proteusov.

Ribič Pepe (Igor Ribič) je svoje veščine pokazal na čisto enostavnih pripravah na snemanje: »Snemanja niso bila preveč naporna (saj smo vstajali ob štirih zjutraj, domov pa se vračali ob trdi temi). Vreme nam je bilo zelo naklonjeno (nekajkrat je lilo kot iz škafa). Vse je potekalo brez posebnosti (enkrat sem sicer moral jadrno bežati pred razjarjenim labodom, drugič sem padel v morje, spet enkrat pa trdo pristal na zadnji plati). Skratka, šlo je za rutinsko delo na terenu (razen, če ne omenim, da sem moral jesti brivsko peno, bruhati ogenj in pustiti, da se mi je okrog vratu ovil trimetrski piton – pa to še zdaleč ni vse ...). Kakorkoli že – v življenju se še nismo tako zabavali (ves čas sta nas spremljala otroško petje in ples), zato smo prepričani, da se bodo ob gledanju naših dogodivščin zabavali tudi naši mladi prijatelji pred televizijskimi zasloni.«

Firbcologi (ob sobotah od 1. oktobra ob 8.50 na TV SLO 1)
Peta sezona oddaje prinaša velike spremembe. Ne, Firbcologi so še vedno glasni, neustrašni in vedno lačni. Se pa je zamenjalo lastništvo stanovanja, kjer je njihovo zbirno mesto ...

Luč je ugasnjena in vrata so, hm, zaklenjena. Še dobro, da Firbcologi vedo, kje se skriva ključ. Zanimivo, dvakrat je zaklenjeno in slik ni več ... »Halo, je kdo doma? Kdorkoli? Ojoj, to je napačno stanovanje! Čakaj, ne, pa ni. Tabla z vprašanji je tam in zelen hladilnik tudi. Napačno je! Pravo je! Napačno je! Pravo ...«

Bo novi lastnik delil dobre terene? Ali pa bo težil s špinačno brozgo? Bodo telefoni dovoljeni? Kaj, če jih izžene? Nekdo prihaja! Pst, in punca je ... »Hej banda, jaz sem Pia, kdo ste pa vi? In zakaj ste v mojem stanovanju?« »Ne, Pia, ti si v našem!«

Tako je izgledal prvi nesporazum med novo lastnico stanovanja (Pia Zemljič) in Firbcologi. In sledilo jih je še kar nekaj, še isti dan. Ampak takih zabavnih, za v televizijsko oddajo, ki jo lahko otroci spremljajo vsako soboto dopoldne. Držimo pesti, da strastno popotnico, ljubiteljico ekologije in glasne glasbe Firbcologi prepričajo, da so prava družba zanjo!

»Firbcologi so odlična oddaja za otroke. Že nekaj let tudi sama špegam, kaj moja otroka tako zanima in sem prav navdušena. Sodelovanje pri Firbcologih je pa ena resna najdogodivščina. Vzljubila sem te male, neverjetne škrate do obisti. Navihani so, zvedavi, bistri, duhoviti. In zelo maram 'Pio', ki se lahko samo šali, straši, dela neumnosti ... Nobene starševske odgovornosti nima. Kar juckalo se mi je med snemanjem. Rada imam Firbcologe!« je navdušena nova velika prijateljica Firbcologov dramska igralka Pia Zemljič.

Vse otroške oddaje lahko spremljate tudi na Otroškem portalu, kjer so zbrani posnetki oddaj, sličice, naloge, uganke ter druge zabavne in poučne vsebine; tistim, ki so jim najljubši, pa lahko otroci tudi pišejo.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Fotografije: Mankica Kranjec