V Sloveniji policija obravnava domnevno utajo približno 10 milijonov evrov davkov.  Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji policija obravnava domnevno utajo približno 10 milijonov evrov davkov. Foto: MMC RTV SLO

Evropska agencija za pravosodno sodelovanje Eurojust je v ponedeljek sporočila, da so slovenski in italijanski organi v skupni akciji razkrili shemo utaje davka na dodano vrednost pri trženju tehnoloških in računalniških izdelkov v italijanski pokrajini Kampaniji.

Italijanske oblasti so pri tem zasegle skoraj 84 milijonov evrov, zaradi domnevne utaje davkov s pomočjo sistema tako imenovanega davčnega vrtiljaka pa preiskujejo 49 osumljencev.

V slovenski policiji so povedali, da v Sloveniji še vedno poteka predkazenski postopek v zvezi s kaznivim dejanjem davčne zatajitve. Izvedenih je bilo 15 hišnih preiskav pri fizičnih in pravnih osebah, osumljene pa so fizične osebe iz Slovenije in tujine ter pravne osebe iz Slovenije. Obravnavajo davčno utajo za več kot 10 milijonov evrov.

Drugih podatkov zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

Kot so v ponedeljek še sporočili iz Eurojusta, so preiskave izvedli v šestih podjetjih v Italiji. Slovenski organi so v okviru akcije izdali dva evropska preiskovalna naloga, ki sta omogočila čezmejno zbiranje dokazov.

Preiskovalni organi sumijo, da je bilo z namenom utaje davkov izdano večje število računov za neobstoječe transakcije za skupaj skoraj 500 milijonov evrov. Za to naj bi osumljenci ustanovili lažna podjetja s sedežem v Sloveniji in Estoniji.