Ob zaključku preiskave so kriminalisti in policisti osumljenim zasegli 550 g heroina, 80 g kokaina in 140 sadik konoplje, iz katere bi lahko pridelali okoli 5 kg konoplje. Foto: PU Celje
Ob zaključku preiskave so kriminalisti in policisti osumljenim zasegli 550 g heroina, 80 g kokaina in 140 sadik konoplje, iz katere bi lahko pridelali okoli 5 kg konoplje. Foto: PU Celje
Zasežena prepovedana droga
Vrednost grama heroina je približno 40 evrov, grama kokaina okoli 60 evrov in grama konoplje približno 5 evrov. Foto: PU Celje
Priprli naj bi tudi Kamenikovo mamo in brata

Že od novembra so celjski policisti spremljali delovanje kriminalne združbe, ki je po njihovih informacijah v Slovenijo tihotapila prepovedano drogo. Povezali so se z ljubljanskimi kolegi, pa tudi z Interpolom in kriminalisti iz Bosne in Hercegovine.

Eden izmed sodelavcev je povezan s sinom osumljenke
Tako so pridobili dokaze o kriminalni vpletenosti 59-letne osumljenke iz Slovenskih Konjic v mednarodno tihotapljenje prepovedane droge. Sodelovala je z dvema osumljencema iz Bosne in Hercegovine, od avgusta 2009 do februarja 2010 pa so v Slovenijo trikrat pretihotapili po pol kilograma heroina. 59-letnica je po ugotovitvah policistov mamilo kupila za nadaljnjo prodajo na območju Slovenije.

Osumljenca iz BiH-a sta sicer bila v preteklosti v svoji državi že obsojenja zaradi preprodaje mamil, eden izmed njiju pa je bil obsojen tudi na hrvaškem sodišču in to skupaj s sinom 59-letnice, ki trenutno na Hrvaškem prestaja zaporno kazen. Iz teh ugotovitev policistov lahko sklepamo, da naj bi šlo za povezavo s Kristjanom Kamenikom, ki je v zaporu na Reki.

Mamilo tihotapili v telesnih odprtinah
Ko so kriminalisti iz BiH-a osumljena svoja državljana priprli, je 59-letna Slovenskokonjičanka nadaljevala preprodajo heroina tako, da se je povezala z osebami z območja Ljubljane, ki so ji mamilo dobavljali, nato pa ga je - v količinah po 50 gramov in prek posrednikov - prodajala odvisnikom z območja Celja, Koroške in Maribora.

Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani in so imeli pri preprodaji mamila natančno razdeljene vloge, ugotavljajo policisti. Znali so se tudi zavarovati, zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj dolgotrajno. Pri prevozu so heroin skrivali v telesnih odprtinah, za medsebojno komunikacijo pa so uporabljali posebne telefone, namenjene organizaciji preprodaje.

Trije so priprti
V zadnjih dneh so nato policisti opravili sedem hišnih preiskav, osem osebnih preiskav in šest preiskav vozil. K preiskovalnemu sodniku so privedli pet oseb, preiskovalni sodnik pa je trem odredil pripor. Ovadbe pa so spisali za osem osumljencev.

Priprli naj bi tudi Kamenikovo mamo in brata