Pretekli petek so s kazensko ovadbo vse štiri osumljence privedli pred preiskovalno sodnico, ki je za vse odredila pripor. Foto: BoBo
Pretekli petek so s kazensko ovadbo vse štiri osumljence privedli pred preiskovalno sodnico, ki je za vse odredila pripor. Foto: BoBo

Ljubljanski kriminalisti so predstavili nekaj več podrobnosti v zvezi s preiskavo umora 77-letnika z območja Grosupljega. Kaznivo dejanje naj bi 18. marca popoldne zagrešili slovenski državljani, stari 24, 23, 19 in 18 let, z območja Kočevja.

Kriminalisti so ugotovili, da naj bi se osumljenci tega dne v popoldanskem času pripeljali na območje Grosupljega, tam parkirali vozilo in se peš odpravili v bližnji gozd, da bi iz bivališča pokojnega odnesli vrednejše predmete, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja ljubljanskih kriminalistov Damjan Petrič.

Pri početju naj bi storilce zalotil lastnik, ki naj bi ga nato napadli, pretepli ter mu zvezali roke in noge. Pozneje naj bi preiskali njegovo bivališče ter mu ukradli 2000 evrov gotovine in dva mobilna telefona, nato pa zbežali.

Kot je pojasnil Petrič, osumljencem dokazujejo kaznivo dejanje "na podlagi sledi, ki so jih pustili na kraju storitve kaznivega dejanja, zaseženih in najdenih predmetov, ki so jih izgubili med samim begom, predmete, ki so jih odvrgli in odmetali v potok, ter tudi ne nazadnje vozila, s katerim so se pripeljali na kraj dejanja". Poleg tega to dokazuje tudi njihova pot pred dejanjem in po njem, saj so se na poti med Ribnico in Kočevjem ustavili tudi na bližnjem bencinskem servisu, kjer so kupovali določene posebne potrebščine, pri čemer jih je ujela nadzorna kamera, je poročal Radio Slovenija.

Sorodna novica Prijeli štiri osumljence za umor 77-letnika v gozdu pri Grosuplju

Osumljenci stari znanci policije, grozi jim od 15 do 30 let zapora

Hudo pretepenega in zvezanega 77-letnika naj bi pustili ležati na kraju. Tam je ostal vse do naslednjega dne, ko ga je okoli 12. ure našel znanec ter poklical policijo in reševalce. Ob njegovem prihodu je 77-letnik še kazal znake življenja, vendar je kljub zdravniški pomoči, ki mu je bila nudena na kraju, umrl.

Policisti so kraj dogodka zavarovali. Na kraj je prišla preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča in vodila ogled, ki so ga opravili kriminalisti. V času ogleda, ki je trajal kar dva dni, je bilo zavarovano večje število sledi. Motiv dejanja takrat ni bil znan, prav tako na kraju ni bilo nobenih vidnih sledi, zato so bile pomembne najmanjše podrobnosti, ki bi pripeljale do storilcev kaznivega dejanja. Iz tega razloga so kriminalisti in policisti skupno pet dni pregledovali in preiskovali širšo okolico gozda, v katerem je pokojni živel, ter opravili razgovore z več kot 70 osebami.

Žrtev in storilci se po dosedanjih informacijah policistov niso poznali med seboj.

30. marca so odvzeli prostost prvemu osumljencu, dan pozneje pa še preostalim trem. Pretekli petek so jih s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico, ki je za vse odredila pripor.

Vse štiri je policija že obravnavala zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in zaradi prekrškov z elementi nasilja.

Policisti jim očitajo umor iz koristoljubja in na grozovit način, za kar jim grozi od 15 do 30 let zapora.

Visok delež raziskanosti umorov in ubojev

Damjan Miklič z oddelka za krvne in seksualne delikte na Generalni policijski upravi je ob tem pojasnil, da Slovenija sicer po številu ubojev in umorov tako v svetovnem kot v evropskem merilu spada med najvarnejše države. Še v 90. letih so na leto obravnavali do 100 primerov ubojev, umorov oz. poskusov ubojev in umorov. Po letu 2000 je to število padlo na od 60 do 80, po letu 2007 pa na okoli 40 primerov letno.

Število umorov in ubojev pa se že dalj časa zmanjšuje. Visok pa je tudi delež raziskanosti; v zadnjih 32 letih jih je namreč ostalo neraziskanih le dober odstotek.