Črnega terenskega vozila ni bilo na prizorišču tragedije pri Baričeviču. Foto: Porsche
Črnega terenskega vozila ni bilo na prizorišču tragedije pri Baričeviču. Foto: Porsche

Na okrajnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenja policistoma, ki sta v zvezi z afero Bulmastifi obtožena nevestnega dela. Pričalo je več policistov, ki so jih tisti dan napotili na Oražnovo ulico, in sosed pokojnega Saše Baričeviča Andrej Hravski, ki je podrobneje opisal dogajanje 2. februarja 2010.

Hravski je pojasnil, da je ravno prišel domov in začel brati časopise, ko je zaslišal Baričevičeve razburjene ukaze njegovim psom. Nenadoma je zaslišal krike in ugotovil, da je pes Baričeviča ugriznil. Zaradi tega je poklical policijo in jo obvestil, da je pes napadel lastnika.

Skupaj z ženo je nato odšel na ulico, vendar dogajanja ni videl, ker je bil Baričevičev vrt ograjen. Približal se je ograji in pogledal skozi režo. Ves pretresen je opazil, da psi trgajo njegovega soseda. Ponovno je poklical policijo in opozoril, da bodo psi lastnika ubili, če takoj ne pridejo.

Po besedah Hravskega naj bi prispela policista šele 15 ali 20 minut po klicu. Ob tem sta se prestrašila psov. Kljub temu je eden izmed policistov ustrelil in ranil ali ubil enega izmed treh psov, preostala dva pa sta pobegnila. Pozneje so prišli reševalci in še en policist. Baričevič je bil takrat še živ, a mu niso mogli več pomagati, je še povedal Hravski.

Črnega terenskega vozila ni bilo
Ob tragediji pri Baričeviču so se pojavile številne govorice, da so bili tam še nekateri drugi ljudje in da je s kraja dogodka odbrzelo skrivnostno črno terensko vozilo, kot je trdila ena izmed prič na prejšnjih obravnavah.

Hravski je tokrat povedal, da pri Baričeviču ni slišal nikogar drugega. Prav tako ni videl, da bi izpred hiše ali njene okolice odpeljalo črno terensko vozilo. Baričevič po njegovih besedah praktično ni imel obiskov zaradi težav, ki so jih povzročali psi.

Baričevičev sosed je še pojasnil, da sta za dogajanje poleg žrtve očitno vedela samo onadva z ženo, vse dokler ni prispela policija, in da drugi sosedje niso slišali strelov. Prav tako je dejal, da je Baričevič ves čas pazil, da bi sosedje imeli vtis, da ima samo enega psa, in da vse do tragičnega dogodka tudi sam kot prvi sosed ni vedel, da je imel pravzaprav tri pse.

Poleg Hravskega je pričala tudi Baričevičeva soseda Monika Brajnik, ki je povedala, da dogajanja na dan, ko so psi napadli, ni videla. Na svoji hiši je sicer imela nameščene kamere, vendar pa po njenih besedah niso bile snemalne kamere.

Pričali so tudi policisti
Poleg Baričevičevih sosedov je pričalo več policistov, ki so jih 2. februarja predlani napotili na kraj tragedije. Policistka Sonja Rupnik je med drugim pojasnila, da je Baričevičeva sestra o dogodku po telefonu obvestila tudi "Mirota".

Policist Matjaž Starin pa je povedal, da je policija ob ogledu presodila, da ni bilo razlogov za sum kaznivega dejanja. Če ni teh razlogov, pa policisti nimajo pooblastila za nadaljevanje preiskave.