Andrej Lovšin je bil na zaslišanju pri preiskovalni sodnici zelo skop z besedami. Očitke je označil za neutemeljene, saj da temeljijo na  napačnem revizijskem poročilu, ki ga bodo med postopkom še izpodbijali. Foto: BoBo
Andrej Lovšin je bil na zaslišanju pri preiskovalni sodnici zelo skop z besedami. Očitke je označil za neutemeljene, saj da temeljijo na napačnem revizijskem poročilu, ki ga bodo med postopkom še izpodbijali. Foto: BoBo

Koprsko sodišče je po enem letu končalo sodno preiskavo. Tožilstvo naj bi obtožnico vložilo v nekaj mesecih.

Lovšina sumijo zlorabe položaja in negospodarnega ravnanja pri naložbi v logistični terminal v Čehovu. V projekt je brez soglasja nadzornega sveta vložil trikrat več denarja, kot bi ga smel. Na koncu se je projekt napihnil na vrtoglavih 140 milijonov evrov, ki je skoraj pokopal koprskega logista.

Zataknil se je v sodnem kolesju
Kriminalisti so nekdanjega prvega moža Interevrope Andreja Lovšina ovadili že poleti leta 2008, tožilstvo, ki je dobršen del dokumentov dobilo tudi iz Rusije, je nato zahtevo za preiskavo vložilo januarja 2011. A se je Lovšin kmalu zataknil v sodnih mlinih. Na preiskovalnem oddelku koprskega sodišča so se več kot leto odločali, ali naj zahtevi tožilstva sploh ugodijo. Ko je bila preiskava aprila lani uvedena, pa se je spet zapletlo, saj je sodišče najprej začelo preiskovati v manjšem obsegu, kot si je to želelo tožilstvo. Iskali so le potrditve za očitke, da je Lovšin ravnal negospodarno, domnevna zloraba položaja pa je bila izločena iz sklepa, čeprav je bil Čehov Lovšinova solistična akcija, ki so jo nadzorniki potrdili za nazaj. Po pritožbi tožilstva je sodišče nato začelo preiskovati tudi domnevno zlorabo položaja.

Pri preiskovalni sodnici le nekaj minut
Lovšin je bil na zaslišanju pri preiskovalni sodnici zelo skop z besedami. Očitke je označil za neutemeljene, saj naj bi temeljili na napačnem revizijskem poročilu, ki ga bodo med postopkom še izpodbijali.

Nadzorniki so ga podpirali
Za projekt gradnje terminala v Rusiji je imel Lovšin ves čas podporo nadzornega sveta, zlasti tedanjega predsednika nadzornikov Boštjana Riglerja, ki se za razrešitev Lovšina ni odločil niti potem, ko so ga kriminalisti že ovadili. Rigler je sicer lani spomladi zasedel pomemben stolček na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Zvonko Černač. Zaupali so mu skrb za načrtovanje in vodenje investicij.

Nekdanja uprava kmalu spet skupaj
Nekdanji člani uprave Interevrope Andrej Lovšin, Zvezdan Markežič in Ondina Jonke se bodo kmalu srečali na sodišču. Maja naj bi se začela odškodninska pravda, v kateri Interevropa za nasedli posel v Rusiji od nekdanje uprave zahteva 37 milijonov evrov odškodnine. Tudi tu se postopek ni odvil hitro, zdajšnja uprava Interevrope je morala na sodišče vložiti zahtevo za urgenten razpis obravnave.

Eugenija Carl, TV Slovenija