Bavčar naj še vedno ne bi okreval po operaciji. Foto: BoBo
Bavčar naj še vedno ne bi okreval po operaciji. Foto: BoBo
Bavčarja ne bo v zapor

Okrožno sodišče v Ljubljani je sredi maja na podlagi zdravniškega mnenja sicer ugodilo njegovi prošnji za odlog prestajanja kazni, a le za dobre tri tedne. Na Dob bi tako moral priti v petek, 12. junija. In zakaj ga tam konec tedna skoraj zagotovo ne bodo videli?

"Bavčar je v že tako slabem zdravstvenem stanju dobil še okužbo. Ima vročino in je na antibiotikih. Počiva doma, saj ga zaradi tveganja dodatnih okužb ne bi radi sprejeli v bolnišnico, če to res ne bo nujno," je za TV Slovenija povedala Bavčarjeva lečeča kardiologinja Metka Zorc.

Po njenih besedah pa Bavčar tudi še ni popolnoma okreval po operaciji srca. "Težave, ki so posledica operativnega posega, še niso izzvenele. Vsake tri dni ga spremljamo z ultrazvokom, čeprav prejema zdravila, pa se lahko stanje vsak hip poslabša, v takem primeru pa bi bila, ne glede na vse, potrebna takojšnja hospitalizacija," pojasnjuje Zorčeva in poudarja, da ne bo pisala nikakršnih strokovnih mnenj, saj se želi izogniti očitkom, da koga ščiti, čeprav se, kot trdi, z Bavčarjem o kazni, ki ga čaka, sploh ne pogovarja.

"Naj spet določijo izvedenca," pravi Zorčeva, ki pa je prepričana, da "naj gre za politika ali rudarja, po tako hudi operaciji okrevanje ne more trajati manj kot od pol do enega leta."

Je torej Bavčar sodišče spet zaprosil, naj mu odložijo zapor? "Do zdaj nove prošnje nismo vložili, kar pa ne pomeni, da je ne bomo niti da jo bomo. Več vam v tem trenutku ne morem povedati," je na naša vprašanja odgovoril Bavčarjev odvetnik Marko Bošnjak.

Odhod v zapor večkrat odložen
Bavčar je večkrat odložil začetek prestajanja sedemletne zaporne kazni in se pri tem skliceval na zdravje, a mu je prošnje sodišče vztrajno zavračalo, nato pa je bil Bavčar hospitaliziran in v izolskem Medicorju kmalu zatem operiran na srcu. Nazadnje bi se moral na Dobu zglasiti 20. maja, a je ponovno prosil za odlog, sodišče pa mu je na podlagi izvedenskega mnenja ugodilo.

Nekdanji minister in predsednik uprave Istrabenza je bil obsojen na zaporno kazen zaradi napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja pri preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza leta 2007.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Bavčarja ne bo v zapor