Nekoč razglašen za enega najboljših menedžerjev, danes policijski osumljenec številka ena v primeru Merkur. Foto: BoBo
Nekoč razglašen za enega najboljših menedžerjev, danes policijski osumljenec številka ena v primeru Merkur. Foto: BoBo
Merkur
Merkur se postopoma pobira na noge. Foto: BoBo
Policija v Merkurju
Seznam nepravilnosti je res dolg, zato policija primer še vedno preiskuje. Foto: MMC RTV SLO

Kordež bo na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča sedel zaradi sporne prodaje trgovskega centra na Primskovem. Obtožnica bremeni še nekdanjo nadzornico in finančnico v Merkurju Marto Bertoncelj, finančnico Janjo Krašovec in člana uprave Milana Jelovčana.

Merkurjev trgovski center je kupil Merfin, prek katerega je Kordež z omenjenimi sodelavci lastniško prevzemal Merkur. Okoli 10,5 milijona evrov za nakup naj bi Merfinu zagotovil kar Merkur. Merfin je nato center naprej prodal koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem, ki ga je prodal nazaj Merkurju.

S tem naj bi se tedanje vodstvo Merkurja okoristilo z nekaj manj kot desetimi milijoni evrov. Na zatožno klop bo v ponedeljek sedel tudi direktor Kograda Igema Oto Brglez.

Zaradi tega spornega posla je zdajšnje vodstvo Merkurja zoper tedanjo upravo vložilo tudi prvo v vrsti odškodninskih tožb, saj naj bi bilo po njihovih izračunih podjetje oškodovano za več kot devet milijonov evrov.

Izginuli milijoni se nabirajo
Posebna revizija poslov od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010, ki je bila opravljena lani, je namreč pokazala tri sklope sumljivih poslov: sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, sum zlorabe pooblastil in sum prevarantskega računovodskega poročanja, kar naj bi povzročilo za več kot 200 milijonov evrov škode.

Sporne posle pa odkrivata tudi stečajna upravitelja družb Merfin in HTC Dva, ki sta služili za menedžerski prevzem Merkurja in njegovo financiranje. Skupaj od nekdanjega vodstva Merkurja terjata kar 18,4 milijona evrov.

Sodišče merkurjevcem zamrznilo premoženje
Kriminalisti so preiskave sumov kaznivih dejanj začeli jeseni 2010. Dva meseca po začetku preiskave so izvedli tudi obsežno akcijo, v kateri so opravili 28 hišnih preiskav in zadržali Kordeža ter njegove tesne sodelavce.

Aprila 2011 so podali še kazenske ovadbe zoper 10 fizičnih ter osem pravnih oseb. Pridobljena premoženjska škoda naj bi šla krepko čez 32 milijonov evrov. Predviden je tudi odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, zaradi česar je sodišče osumljencem zamrznilo razpolaganje s premoženjem.

Preiskava se je zatem nadaljevala in se osredotočila na menedžerski prevzem Merkurja leta 2007 in na trgovanje z vrednostnimi papirji v obdobju od leta 2007 do druge polovice leta 2011, ki naj bi znova vodilo v oškodovanje Merkurja.

Pavčkovo in Svetelškovo vpletenost še preiskujejo
Konec lanskega leta so znova stekle tudi hišne preiskave. Pridržana naj bi bila nekdanji direktor Tuša Holdinga Aleksander Svetelšek in Zdenko Pavček, direktor Viatorja & Vektorja. Predkazenski postopek še ni v celoti zaključen, zato organi pregona molčijo.

Na generalni policijski upravi so povedali le, da so kriminalisti lani dopolnili kazenske ovadbe. Še vedno pa preiskujejo več sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja in davčne zatajitve.

Kordež: Kriv je bil gospodarski položaj
Kordež na drugi strani zagotavlja, da "vsa izguba ali oškodovanje Merkurja izvira pravzaprav iz padca vrednosti podjetja". Ob tem dodaja, da v menedžerskem odkupu ni bilo nobenih nepravilnosti, ovadbe pa so vložene v zvezi z nekaterimi posli, izpeljanimi med razreševanjem zapletenega finančnega položaja.
Sporni posli nekdanjega Merkurjeva poslovodstva so na dan začeli prihajati leta 2010, ko je podjetje zaradi oteženih gospodarskih razmer in menedžerskega prevzema ter odplačevanja posojil zašlo v hude finančne težave.