Zdravniško dokumentacijo pošlje oseba, ki vlaga prošnjo, in od nje je odvisno, kaj jim bo poslala in česa ne - lahko torej denimo le stare zdravniške izvide, ki so njej v korist. Foto: Reuters
Zdravniško dokumentacijo pošlje oseba, ki vlaga prošnjo, in od nje je odvisno, kaj jim bo poslala in česa ne - lahko torej denimo le stare zdravniške izvide, ki so njej v korist. Foto: Reuters
Z zdravniško komisijo proti izogibanju zaporu

Koliko Igorjev Bavčarjev ali Ivanov Zidarjev je pri nas, ki se z zdravniškimi opravičili uspešno izmikajo odhodu v zapor, ni znano, saj sodišča take statistike ne vodijo. Je pa na prekinitvi prestajanja zaporne kazni zaradi zdravstvenih razlogov trenutno 12 obsojencev.

Zaradi številnih prošenj za odlog ali prekinitev zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov je bila imenovana posebna zdravniška komisija. Po novem bo tako ta tista, ki bo lahko ocenjevala, ali je obsojenec zaradi določenih zdravstvenih težav sposoben iti v zapor in biti v njem ali ne.

V mesecu in pol je skupina devetih zdravnikov že pripravila šest mnenj in naletela na prve težave.

Osebni pregledi niso predvideni
"Komisija se pri svojem delu naslanja samo na dokumentacijo, ki ji je posredovana, kar je morda pomanjkljivost, ker ni predvideno, da bi bili predvideni tudi osebni pregledi teh oseb, ki zaprosijo za prekinitev oziroma odlog prestajanja kazni,"
je izpostavil predsednik posebne zdravniške komisije Peter Pregelj.

Zdravniško dokumentacijo namreč pošlje oseba, ki vlaga prošnjo, in od nje je odvisno, kaj jim bo poslala in česa ne - lahko torej denimo le stare zdravniške izvide, ki so njej v korist.

Pa je komisija ugotovila zlorabe?"Mi lahko podamo samo sum na to, ker se ne moremo opredeliti do tega, saj imamo na voljo le medicinsko dokumentacijo, in še to v omejenem obsegu," odgovarja Pregelj.

Gneče za opravljanje te funkcije ni bilo
Ob tem še opozarja, da pravilnika, ki bi urejal njihovo delovanje, še vedno nimajo, prav tako ni urejeno financiranje dela komisije.

Na zdravstvenem ministrstvu odgovarjajo, da pripravljajo vse potrebne podlage. "Težava je bila ta, da ko smo iskali člane za to komisijo, ni bilo ravno velikega entuziazma, da bi se javili sami," pojasnjuje Tanja Mate, generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo.

V drugo gre rado?
Mimogrede - podobna zdravniška komisija pravosodnega ministrstva je bila ustanovljena že pred leti, a so jo po sedmih mesecih razpustili, ker so se postopki vlekli predlogo.

Z zdravniško komisijo proti izogibanju zaporu