Kriminalisti so ugotovili, da je bombo na tožilkino hišo odvrgel njen 27-letni sosed. Foto: STA
Kriminalisti so ugotovili, da je bombo na tožilkino hišo odvrgel njen 27-letni sosed. Foto: STA
Kriminalisti prijeli osumljenca za bombni napad
Tožilko po bombi varuje policija

"Na podlagi ogleda kraja dejanja in z zbranimi obvestili smo ugotovili, da je storilec dejanja 27-letni Ljubljančan, ki je bil že pravnomočno obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja in je zadnjo zaporno kazen prestal tri dni, preden je vrgel vojaško ročno bombo," je povedal direktor uprave kriminalistične policije Marjan Fank.

27-letnik, gre za tožilkinega soseda, je bil v preteklosti že večkrat obravnavan in obsojen zaradi kaznivih dejanj z znaki nasilja in serije požigov.

Motiv storilca pa še ni bil ugotovljen. "Ker pa ne moremo izključiti možnosti, da je bilo dejanje povezano s preteklim delom oškodovanke, se v tem delu kriminalistična preiskava še nadaljuje," je dodal Fank.

Po Fankovih besedah tudi ni neposredne potrditve, da bi bil osumljeni le izvrševalec, nekdo drug pa naročnik, a policija preiskuje tudi v tej smeri. Intenzivnost varovanja, ki je bilo tožilki odrejeno takoj po eksploziji, se bo prilagajala ugotovitvam preiskave.

Škode za okoli 1000 evrov
Osumljenec, za katerega je v nedeljo dežurna preiskovalna sodnica odredila enomesečni pripor, je 15. septembra okoli 22.30 odvrgel ročno bombo na dvorišče stanovanjske hiše nekdanje ljubljanske tožilke in vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve Jožice Boljte Brus. Bomba je eksplodirala neposredno med dvema stanovanjskima hišama v trenutku, ko so bili v obeh stanovalci.

V eksploziji je bilo poleg hiš poškodovano tudi osebno vozilo, ki je bilo parkirano na dvorišču. Nastala je manjša premoženjska škoda za okoli 1000 evrov.

Zoper osumljenca je bila podana kazenska ovadba za kazniva dejanja poskus uboja, povzročitev splošne nevarnosti in nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva.

Kriminalisti prijeli osumljenca za bombni napad
Tožilko po bombi varuje policija