Nova ekipa potapljačev je v jamo odšla ob poltretji uri in se vrnila okoli 21.30. Foto: BoBo
Nova ekipa potapljačev je v jamo odšla ob poltretji uri in se vrnila okoli 21.30. Foto: BoBo

Na terenu pred jamo bo ostala dežurna ekipa jamarjev in gasilcev. Reševalno akcijo bodo nadaljevali jutri, in če bo šlo vse po sreči, bodo peterico v ponedeljek popoldne rešili iz jame, je še poročala Renčof. Jamarji so do ujetih potrebovali okoli štiri ure. Peterica je na predelu jame, ki se imenuje Križna gora, ki se nahaja približno 2,1 kilometra od vhoda v jamo.

"Ljudje so v dobrem stanju, zdaj smo jih dodatno oskrbeli. Tudi morala je v redu. Niso podhlajeni, imajo bivak, kuhata se kava in čaj, tako da je vzdušje v redu. Odločili smo se, da jih ne izvlečemo iz jame danes, ker je med sifoni velik pretok vode, tudi sami smo imeli težave s čolnom. Na polovici smo ga morali pustiti, vzeli smo samo transportne vreče z oblačili in hrano. Tudi njih bi lahko ogrozili, če bi jih dali v čoln in šli po teh brzicah. Tako da bomo počakali naslednjih 12 ur, da voda še malo upade, potem bi začeli s transportom," je zvečer po vrnitvi iz jame dejal vodja ekipe za tehnično potapljanje Damir Pondar.

V Križni jami se nadaljuje reševanje

V soboto sta na turistični ogled Križne jame jamarski vodnik in pripravnik za vodnika odpeljala tri obiskovalce, stare od 22 do 58 let – mamo, očeta in njuno polnoletno hčerko. Ob vrnitvi so zaradi dviga vodostaja ostali ujeti v jami.

"Čakali bomo ugoden trenutek, da bo raven vode padla toliko, da bi bila za njih varna vrnitev iz jame," je na nedeljski opoldanski novinarski konferenci povedal vodja intervencije Walter Zakrajšek iz Jamarske reševalne službe. Regijski poveljnik CZ-ja za Notranjsko in Kras Sandi Curk pa je povedal, da za zdaj zaznavajo "čisto rahel dvig" gladine. Po podatkih Inštituta za raziskovanje krasa se bo v naslednjih urah gladina še rahlo dvigovala, "pričakujemo pa, da bi voda lahko začela upadati v nočnih urah, a upadanje ne bo tako hitro, kot je bil dvig". Curk je ocenil, da razmere za obisk jame niso bile primerne. To je prvi takšen dogodek v Križni jami.

Križna jama. Foto: BoBo/Peter Gedei
Križna jama. Foto: BoBo/Peter Gedei

Ker zaledne vode prihajajo tudi iz sosednje Hrvaške, kjer še vedno dežuje, še ni povsem jasno, kdaj bo voda toliko upadla, da bi ujete lahko rešili. Ti bodo morali del poti preplavati – reševanja s potapljaško opremo pristojni namreč zaradi neizkušenosti trojice obiskovalcev ne morejo organizirati.

Ujeti so na delu jame, imenovanem Križna gora, v horizontalnem rovu, ki je več kot dva kilometra oddaljen od vhoda v jamo. Trenutno so na polici deset metrov nad vodno gladino. Nameščeni so v šotoru oz. bivaku. Do skupine so se že ponoči prebili potapljači, ki so za to potrebovali tri ure proti toku in eno uro nazaj, ter jih oskrbeli z najnujnejšim, torej s hrano, toplimi oblačili, gorilniki in osnovnimi zdravili.

Vodja ekipe za tehnično potapljanje Damir Podnar je dodal, da so razmere glede vodostaja zelo negotove, a da se bodo do ujetih prebili v vsakem primeru – ali z novo zalogo hrane ali pa z reševalnim čolnom. To se je potem popoldne tudi zgodilo.

Skica Križne jame, kjer je obkroženo, se nahaja peterica. Foto: Jamarska reševalna služba
Skica Križne jame, kjer je obkroženo, se nahaja peterica. Foto: Jamarska reševalna služba

Potapljači so potem predvsem preverili, kakšno je stanje vodne gladine, in če reševanje še ne bo izvedljivo, bodo počakali še dodatnih 12 ur. "Po trenutnih podatkih Inštituta za raziskovanje krasa predvidevamo, da bi lahko z dosti jasno informacijo pred javnost prišli po šele po 24 urah."

"V primeru nizkega vodostaja bo vse skupaj lahko zelo hitro potekalo, drugače imamo pa nekje 12-urni turnus oskrbe ujetih oseb, tako da če voda ne pade, bo ta sistem 12-urni, če pa voda pade, bo pa poveljnik, vodja enote za tehnično potapljanje s svojimi možmi jurišno posredoval in družino z vodnikoma spravil na varno na suhi del," je dejal Zakrajšek.

Foto: BoBo/Peter Gedei
Foto: BoBo/Peter Gedei

Kaj se je zgodilo?

V soboto sta na turistični ogled Križne jame jamarski vodnik in pripravnik za vodnika odpeljala tri obiskovalce, stare od 22 do 58 let – mamo, očeta in njuno polnoletno hčerko. "V jami se od jezera do jezera vesla, po prehodih čez sigaste stopnje oziroma balvane pa je treba čoln nesti. Skupina je tokrat prišla do zadnjega dela jame, si jo ogledala po suhem, ko so se vračali, pa so opazili, da je del že skoraj povsem zalit, voda je segala že skoraj do stropa," je razložil Zakrajšek.

V spremstvu izkušenega vodnika, tudi člana jamarske službe, in vodnika pripravnika so se vrnili na suhi del, ki je opremljen prav za takšne primere – tam imajo zalogo hrane, pijačo, topla oblačila in gorilnike.

Ker obiskovalcev jame do 15. ure ni bilo iz jame, je šel dežurni preverit, kaj se dogaja. Opazil je, da je jama zalita, in sprožil reševalno akcijo. Obvestili so center za obveščanje, ta pa je aktiviral jamarsko reševalno službo (JRS) pri JZS-ju, je povedal vodja intervencije Luka Zalokar.

Priprave jamskih reševalcev na reševanje ujetih v Križni jami

Prva potapljača sta šla v vodo ob 21.15

Prvi reševalci JRS-ja so bili na lokaciji ob 18. uri. Ob 21.15 sta v jamo nato odšla prva potapljača, ki sta preplavala zaliti del za prvim jezerom in napredovala po jami proti toku. Ko sta porabila opremo za zavarovanje poti, sta se vrnila nazaj. V tem času je bila pripravljena druga ekipa potapljačev in ob 0.33 so se še štirje potapljači od prvega jezera odpravili v jamo.

Njihova naloga je bila opremljanje tehnično zahtevnih delov jame za napredovanje po jami ter prenos oskrbovalne opreme (bivak, hrana, oblačila, zaščitne folije in grelne blazine), so sporočili iz JRS-ja.

Veliko težavo potapljačem povzroča močan tok vode proti izhodu iz jame. Okoli 4. ure zjutraj so nato končno dosegli pogrešane osebe na lokaciji v jami, ki je poimenovana Križna gora, ki se nahaja približno 2,1 kilometra od vhoda v jamo. Vse pogrešane osebe v jami so bile najdene v dobrem psihofizičnem stanju, sami so se oskrbeli z zalogami hrane in pijače iz jame.

Peterico rešujejo jamarski reševalci
Reševanje ujete peterice v Križni jami