Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je za Zidarja, Tovšakovo in Črnigoja zahtevala eno leto in pet mesecev zaporne kazni ter plačilo 11.000 evrov stranske kazni. Foto: BoBo
Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je za Zidarja, Tovšakovo in Črnigoja zahtevala eno leto in pet mesecev zaporne kazni ter plačilo 11.000 evrov stranske kazni. Foto: BoBo

Vsaj s strani gospoda Zidarja tukaj ni bilo podkupovanja. On ni nikomur nič obljubil, nikogar ni podkupil.

Zidarjev odvetnik Boštjan Penko
Ivan Zidar
Ivan Zidar si ne predstavlja, da bi šel v zapor. Foto: BoBo
Dušan Črnigoj, Ivan Zidar
Vsi obtoženi so se ob koncu glavne obravnave izrekli za nedolžne. Foto: BoBo
Sedem obsojenih v Čisti lopati

Po skoraj letu in pol sojenja je sodišče odločilo, da je sedem od osmih obdolženih v zadevi Čista lopata krivih prejemanja in dajanja podkupnin v postopku zbiranja ponudb za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar in Srečko Gabrič so obsojeni zaradi nedovoljenega dajanja daril, Tomaž Žibert pa zaradi nedovoljenega prejemanja daril. Črnigoj in Zidar sta dobila po leto in pet mesecev zaporne kazni. Prvi bo moral plačati še 11.000 evrov kazni, Zidar pa 15.000 evrov. Tovšakova je obsojena na leto in dva meseca zapora, plačati bo morala 10.000 evrov.

Žibert je dobil dve leti in pol zaporne kazni, plačati bo moral 15.000 evrov stranske kazni. Demšarju je sodišče dosodilo eno leto zapora in bo moral plačati 8.000 evrov. Gabrič bo moral, če bo sodba pravnomočna, v zapor za 10 mesecev in plačati 7.000 evrov. Ivana Krofliča je sodišče oprostilo sodelovanja pri nedovoljenem prejemanju daril, saj po obrazložitvi sodnice ni vedel, da je bila Žibertu obljubljena nagrada.

"S kaznivimi dejanji se ustvarja vzporedni sistem odločanja, pri katerem profitira ena in druga stran, interesi organizacije pa so zanemarjeni," je sodnica obrazložila sodbo. Pojasnila je, da je za kaznivo dejanje dovolj, da je nedovoljena korist terjana in da na obeh straneh obstaja zavest, za kaj gre.

Penko: To se v pravni državi ne bi smelo dogajati
Nekdanji prvi mož SCT-ja Ivan Zidar je ob prihodu na sodišče znova zatrdil, da pričakuje oprostilno sodbo, in dejal, da se zdravstveno počuti zelo slabo. Na sodišče sta prišla tudi nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak in nekoč prvi mož Primorja Dušan Črnigoj. Izjav nista dajala.

Po razglasitvi obsodbe je Zidar dejal: "Meni ni jasno, zakaj sem obsojen. Nič nisem storil narobe. To bom tudi dokazal. Postopek zame še ni končan." Njegov zagovornik Aleksander Čeferin pa je dejal, da je razočaran nad sodiščem. "Zidar ni storil očitanega kaznivega dejanja. Od prve sekunde je bilo jasno, da mora biti obsojen. Zakaj? To prepuščam vaši domišljiji," je dejal odvetnik.

"Rekel bom samo to, da se s sodbo ne strinjam iz treh glavnih razlogov. Prvič si vsebinsko povsem drugače razlagamo javna naročila in postopek je v tem konkretnem primeru tekel. Ocenjujemo, da s tem ni bilo nič narobe. Drugič, menim, da sodba absolutno ne bi smela temeljiti na nezakonito pridobljenih dokazih," pa je dejal odvetnik Boštjan Penko, ki pravi še, da so izrečene kazni povsem neprimerne glede na okoliščine in elemente očitanih kaznivih dejanj. "To se v pravni državi ne bi smelo dogajati," je dodal in napovedal pritožbo na izrečeno sodbo.

Izrekli so se za nedolžne
Vsi obtoženi so se ob koncu glavne obravnave izrekli za nedolžne. V zaključnih govorih je obramba poudarila, da tožilstvo ni z nobenim dokazom podprlo obtožnice. Opozorila je, da je policija po njihovem mnenju večino dokazov pridobila nezakonito.

Tožilstvo je za Zidarja, Tovšakovo in Črnigoja zahtevalo eno leto in pet mesecev zaporne kazni ter plačilo 11.000 evrov stranske kazni.

Najvišja kazen je zahtevana za Žiberta
Najvišjo kazen je tožilstvo zahtevalo za Tomaža Žiberta, ki je na Kontroli zračnega prometa Slovenije sodeloval pri izbiri najboljšega ponudnika za gradnjo kontrolnega stolpa. Zanj so zahtevali dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo 20.000 evrov stranske kazni.

Za Ivana Demšarja so zahtevali eno leto zaporne kazni in plačilo 8.000 evrov stranske denarne kazni, za preostale obtožene, Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča, pa 10 mesecev zaporne kazni ter plačilo 6.000 evrov stranske kazni.

Sojenje je trajalo od oktobra 2010
V zadevi Čista lopata so sodili "gradbenim baronom". Sojenje se je začelo 22. oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v katerih so pridržali vse vpletene.

Zidar še v sedmih drugih postopkih
Tudi po sodbi v zadevi Čista lopata nekateri izmed obsojenih še naprej ostajajo pod drobnogledom tožilstva. Na specializiranem državnem tožilstvu so razložili, da Zidarja obravnavajo še v sedmih drugih zadevah. Zoper njega so vložene še štiri obtožnice, in sicer zaradi očitkov o storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Dve obtožnici sta že pravnomočni.

Prav tako je zaradi suma zlorabe položaja ali pravic uvedena še ena preiskava. Tožilstvo ima zoper Zidarja odprta še dva postopka, ki sta še v predkazenskem postopku, poleg suma storitve že omenjenega kaznivega dejanja pa ga v teh dveh primerih sumijo še zatajitve finančnih obveznosti in oškodovanja upnikov.

Tovšakova še v petih drugih postopkih
Tudi zoper Tovšakovo je vložena še ena obtožnica, tožilstvo ji očita poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja. Obtožnica je tudi že pravnomočna. Hkrati so zoper Tovšakovo vložene še štiri zahteve za preiskavo, in sicer zaradi sumov kaznivih dejanj na škodo EU-ja, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter poslovne goljufije.

Vsaj s strani gospoda Zidarja tukaj ni bilo podkupovanja. On ni nikomur nič obljubil, nikogar ni podkupil.

Zidarjev odvetnik Boštjan Penko
Sedem obsojenih v Čisti lopati