Foto: BoBo
Foto: BoBo

V gorah na Gorenjskem se je v nedeljo zgodilo več nesreč. Umrli so štirje gorniki.

Dva gornika sta se ponesrečila pri sestopu s Komne. Kot pravijo na Policijski upravi Kranj, okoliščine kažejo na zdrs in padec čez prepadne stene. Reševalci iz gorskih reševalnih služb Bohinj, Radovljica in Tržič so v nočni iskalno-reševalni akciji našli enega umrlega, v jutranjih urah pa so s pomočjo brezpilotnega letalnika locirali tudi drugega, ki je bil prav tako mrtev.

Najprej je nekaj čez 20. uro zdrsnil prvi planinec, drugi pa mu je skušal pomagati, a je tudi sam padel strmem prepadnem terenu. Oba umrla sta državljana Slovenije, reševalci pa so ju s klasično reševalno tehniko že spravili v dolino. Kot so še sporočili s Policijske uprave Kranj, je tuja krivda izključena.

Dve smrti na Malem Triglavu

Sorodna novica Na Malem Triglavu v eni uri umrla dva gornika

Že v nedeljo smo poročali, da sta na Malem Triglavu v razmiku ene ure v nepovezanih nesrečah umrla dva gornika. Najprej se je pri padcu z Malega Triglava v Snežno konto okoli 10. ure smrtno ponesrečil slovenski gornik, na istem mestu uro pozneje je umrl tuj državljan.

V soboto je umrl 37-letni hrvaški planinec, ki mu je na strmem pobočju v Bosovi grapi na območju Kamniškega sedla zdrsnilo in je zgrmel več kot 300 metrov v globino.

Še več posredovanj gorskih reševalcev

Policisti ob tem poročajo še o drugih posredovanjih reševalcev. Na Španovem vrhu se je poškodovala turna smučarka, na Jalenkamnu pa planinec. Na Zelenici so pomoč nudili planincu s poškodbo kolena. Na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred reševalci ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

Sorodna novica Na Kamniškem sedlu se je smrtno ponesrečil hrvaški planinec, na Vrtači pomoč okuženemu planincu

Zato ni odveč opozorilo, da so razmere v gorah lahko zelo varljive in zelo nevarne. Poti so poledenele, nevarnost pa je lahko skrita tudi pod snegom. Ni dovolj samo ustrezna oprema, potrebna je tudi velika previdnost.

Gorniki so dobro opremljeni, a nesreča nikoli ne počiva

Predsednik komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) Jani Bele je za STA povedal, da se v zadnjih letih opazno povečuje obisk hribov in gora. Tudi pozimi je obisk množičen, v gore zahajajo turni smučarji, pohodniki, plezalci v grapah. To je opazno tudi v zadnjih dneh, ko imamo, razen v meglenih kotlinah, daljše obdobje lepega vremena.

Glede na trend naraščanja nesreč včasih nastane težava dobiti zadostno število reševalcev, še posebej če na območju ene postaje gorske reševalne službe poteka več reševanj. Lani je bilo reševanj pri nas spet več kot 600, je izpostavil.

Ljudje so sicer vedno bolje opremljeni, prav tako obstaja velika želja po pridobivanju znanja. Kar nekaj ponudnikov je, ki ponujajo tečaje in pravijo, da je udeležba zelo dobra, je dejal. A slovenski pohodniki še ne najemajo toliko gorskih vodnikov.

Vsem, ki se v zimskih razmerah podajajo v hribe in gore, Bele svetuje, da preučijo razmere in cilje prilagodijo svojim sposobnostim. Za zimski obisk gora potrebujejo ustrezno opremo in dovolj opreme, prav tako jo morajo znati uporabljati. Sicer pa je znano, da so svoje naredila tudi družbena omrežja, kjer objave drugih obiskovalcev hribov in visokogorja verjetno marsikoga zavedejo pri odločanju o tem, kam se bo podal.

Črna nedelja v gorah