Se bo triletna deklica z okolice Slovenj Gradca kljub sumu zlorabe vrnila k materi? (Slika je simbolična.) Foto: BoBo
Se bo triletna deklica z okolice Slovenj Gradca kljub sumu zlorabe vrnila k materi? (Slika je simbolična.) Foto: BoBo

Rok, v katerem mora biti triletna deklica vrnjena v skrb svoji materi, naj bi se iztekel 30. novembra. Mogoče je, da bo sodišče v Slovenj Gradcu ta rok prestavilo in zahtevalo dodatne preiskave.

Prejšnji teden je varuh človekovih pravic predlagal slovenjgraškemu sodišču, naj v konkretnem primeru "upošteva mnenje pristojnega centra za socialno delo, predvsem pa korist otroka, ki bi bila z izvedbo izvršilnega postopka lahko ogrožena" in naj čim prej odloči o pravnih sredstvih, ki jih je 2. novembra 2010 vložil oče otroka.

Deklica je bila 11. oktobra, ko je še živela pri svoji materi, namreč hospitalizirana. Bolnišnica v Slovenj Gradcu je obvestila socialne delavce na sum spolne zlorabe in oče je zato podal ovadbo policiji. Kot osumljenec za spolno zlorabo se navaja dekličin dedek po materini strani, ki z materjo in triletno deklico živi v skupnem gospodinjstvu.

Pozivi za odlog izvršitve
Center za socialno delo Ravne na Koroškem je pisno pozval slovenjgraško sodišče, naj počaka, da policija preišče sume posilstva triletnice, preden deklico vrne mami in dedku, ki ga policija sumi spolne zlorabe. Vendar je sodišče odločilo, da deklico odvzamejo očetu in jo vrnejo materi.

Po vseh dodatnih pozivih in odzivu javnosti pa je komercialna televizija sporočila, da naj bi po neuradnih informacijah sodišče z začasno odredbo odločilo, da deklica za zdaj ostaja pri očetu. Sodišče tega ni uradno potrdilo, vendar naj bi bolnišnici Slovenj Gradec in Centru za socialno delo Ravne na Koroškem "naročilo dodatne poizvedbe".