Za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom je zagrožena kazen do deset let zapora. Foto: PU Krško
Za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom je zagrožena kazen do deset let zapora. Foto: PU Krško
Zaseženo orožje
Večine orožja osumljenec po zakonu ne bi smel imeti v posesti. Foto: PU Krško

Hišno preiskavo na podlagi odredbe sodišča so kriminalisti opravili zaradi suma, da bodo pri preiskavi odkrili orožje in strelivo, za kar imetnik nima dovoljenja in ga tudi ne more dobiti. Policisti so našli tudi bombe in minometne mine, zato so na pomoč poklicali protibombno zaščito, ki je poskrbela za strokovno odkrivanje in razvrščanje nevarnih predmetov.

Seznam najdenega orožja je dolg:
- več min različnega izvora in starosti
- več vrst razstreliva
- detonatorji in vžigalniki;
- več kot 1.000 kosov streliva različnih vrst in tipov, od izstrelkov letalskih topov do streliva za puške in pištole;
- smodnik;
- več polavtomatskih in avtomatskih vojaških pušk;
- dele orožja;
- vojaške nože oz. bajonete različnih tipov.

Večina navedenega sodi v kategorijo A po zakonu o orožju, kar pomeni, da gre za prepovedano orožje, ki ga posameznik ne more in ne sme imeti v posesti. Za precej orožja je bilo nemogoče določiti izvor, zato se podatki preverjajo s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja (Interpol) pri tujih varnostnih organih, so sporočili s PU-ja Krško.

Pri osumljencu je policija našla tudi pištolo kalibra 9 mm, za katero pa je imel dovoljenje za posest. Potreboval naj bi jo za športne namene. Tudi pištolo mu je policija zasegla, saj naj ne bi več izpolnjeval pogojev za posest orožja.

Zoper 53-letnika so kriminalisti že podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen do 10 let zapora.

A. M.