Posnetek varnostnih kamer naj bi bil po mnenju obtoženčevega zagovornika nezakonit. Foto: MMC RTV SLO
Posnetek varnostnih kamer naj bi bil po mnenju obtoženčevega zagovornika nezakonit. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje bombašu v Celju
Sojenje se bo z nadaljevanji zaslišanj izvedencev nadaljevalo maja. Foto: MMC RTV SLO

Gre za obravnavo zoper 50-letnega Bojana Poplaza, ki je obtožen, da je septembra lani na vhodna vrata upravne stavbe Vegrada namestil bombo. Poplaz ostaja v priporu, saj je višje sodišče zahtevo za njegovo odpravo zavrnilo.

Izvedenec: Bomba bi lahko že ob napačnem gibu eksplodirala
Balistični izvedenec Franc Sablič je povedal, da bi lahko zažigalno-eksplozivna naprava, ki naj bi jo obtoženec namestil na vrata, zelo nevarna, saj bi lahko ob padcu na tla ali neprevidnem gibu ekplodirala. Poplaza so z bombo povezali prek bioloških sledi na izolirnem traku, s katerim je bila bomba pritrjena na vrata. Analiza je pokazala, da se ujemajo s Poplazovo DNK.

Zakonito ali nezakonito snemanje?
Poplazov zagovornik zahteva izločitev dokaza - posnetka varnostne kamere - , saj naj bi bil posnet nezakonito. Na vhodnih vratih namreč ni bilo nalepke, ki bi opozarjala, da je objekt pod videonadzorom, trdi Poplazov zagovornik Boštjan Verstovšek. Sodišče o omenjenih dokazih ni odločalo, saj še vedno čaka na pojasnilo varnostne službe o dovoljenju za snemanje.

Zasegli tudi fotografiji Vegrada
Tožilstvo trdi, da je Poplaz sam izdelal bombo in jo v noči na 1. september namestil na vhodna vrata v Vegradu. Med hišno preiskavo so kriminalisti našli dve fotografiji Vegrada, nekaj kosov streliva za dolgocevno orožje, več mobilnih telefonov in druge predmete. Našli naj bi tudi dokaz, da je Poplaz več mesecev prek spleta spremljal dogajanje v podjetju.

Osumljenec pravi, da ni kriv, prav tako pa naj ne bi imel nasilne preteklosti. Policija je namreč sporočila, da so ga v preteklosti večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, v Nemčiji pa naj bi ga zaradi ropov obsodili na 12 let zapora. Prav tako naj bi bil vešč ravnanja z razstrelivom, saj je bil pred leti v francoski tujski legiji.

Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje orožja in razstreliva ter kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagrožena kazen več kot 10-let zapora. Obravnava se bo nadaljevala 10. maja.