Kriminalisti so v obsežni akciji tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi ugotovili, da so osumljenci potrjevali tehnično ustreznost vsem vozilom, katerih lastniki so jim za to ponudili denar, ne glede na stanje vozila. Foto: BoBo
Kriminalisti so v obsežni akciji tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi ugotovili, da so osumljenci potrjevali tehnično ustreznost vsem vozilom, katerih lastniki so jim za to ponudili denar, ne glede na stanje vozila. Foto: BoBo
V zapor zaradi tehničnih pregledov

Načrtovan je bil tudi predobravnavni narok zoper Florijana Gašperina, ki naj bi potrjeval tehnično brezhibnost vozil, a so narok preložili. Gašperin, ki je bil leta 2014 za podobna dejanja že obsojen, je namreč zamenjal odvetnika, nova obramba pa je zaprosila za nekaj časa, da se seznani z zadevo.

Tožilstvo Grabovičkoviću in Gašperinu očita, da sta vodila celoten posel dajanja in prejemanja podkupnin na tehničnih pregledih v ljubljanskih Mostah. Pri tem naj bi Grabovičkić sprejemal stranke, Gašperin pa poskrbel za potrditev tehnične brezhibnosti vozil, ki niso bila brezhibna.

Grabovičkić, ki je osumljen storitve 10 kaznivih dejanj sprejemanja denarne koristi za nezakonito posredovanje, je na začetku današnjega predobravnavnega naroka vsa očitana kazniva dejanja priznal in jih obžaloval. Kot je dejal, se je tega, da je delal narobe, zavedel šele v priporu, kjer je od maja lani.

Tožilec zahteval višjo kazen
Tožilec Boštjan Jeglič je predlagal, naj sodišče Grabovičkiću izreče dve leti in tri mesece zapora ter 3600 evrov stranske denarne kazni. Naloži naj mu tudi plačilo stroškov postopka in podaljša pripor do nastopa prestajanja zaporne kazni. Ker je Grabovičkić državljan Hrvaške in BiH, je namreč mnenja, da obstaja nevarnost bega v drugo državo.

Nasprotno je Grabovičkićeva obramba menila, da ta nevarnost ne obstaja, zato je predlagala, naj mu sodišče pripor spremeni v hišni pripor, pri čemer mu lahko odvzame tudi potna lista obeh držav in osebno izkaznico. Predlagala je tudi, naj kazen - glede na dosedanjo sodno prakso - ne bo višja od enega leta ter naj ga sodišče zaradi slabega socialnega stanja oziroma brezposelnosti oprosti plačila stroškov postopka.

Sodnica Dejana Fekonja je v obrazložitvi sodbe dejala, da je bilo očitanih dejanj preveč, da bi lahko Grabovičkiću odpravila pripor. Poleg tega, kot je dejala, iz svoje sodne prakse ve, da je mogoče v drugo državo pobegniti tudi brez potnega lista ali osebne izkaznice. Za denarno kazen je določila, da se bo poravnala iz denarja, ki so mu ga zasegli med hišno preiskavo. Je pa pri izreku kazni upoštevala, da je oče dveh mladoletnih otrok, za katera mora skrbeti. Dejala je še, da mu ne verjame, da se je tega, da dela narobe, zavedel šele v priporu. Presodila je, da mu je šlo le za služenje denarja, pri čemer ga ni motilo niti to, da so potrjevali tehnično brezhibnost vozil, ki so imela velike tehnične pomanjkljivosti.

Dva vpletena že prej priznala krivdo
Grabovičkić je bil prvi med 15 obtoženci, ki so bili vpleteni v verigo sprejemanja podkupnine za potrjevanje tehnične ustreznosti vozil na tehničnih pregledih. Dvojica obtožencev je krivdo priznala že v začetku meseca. Martin Hočevar je zaradi prejemanja podkupnine prejel zaporno kazen treh let ob koncu tedna, denarno kazen in vračilo protipravno pridobljenih koristi. Goran Rejlić pa je po priznanju krivde prejel tri mesece zaporne kazni in 1.200 evrov denarne kazni.

Obtožene je po obsežni kriminalistični akciji, v kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, odkrila policija. Kriminalisti so lani maja na 15 lokacijah opravili tudi hišne preiskave in ugotovili, da so osumljeni v postopkih tehničnega pregleda vozil potrjevali njihovo tehnično brezhibnost, četudi je šlo za vozila z resnimi tehničnimi pomanjkljivostmi.

Po ugotovitvah policistov so izvajalci pregledov prejemali plačilo v različnih zneskih, kriminalisti pa so samo v treh tednih prikritih ukrepov odkrili, da so jih podkupili večkrat dnevno. Ovadili so tako delavce, ki so izvajali tehnične preglede, kot tudi lastnike vozil.

V zapor zaradi tehničnih pregledov