Mreža je širila posnetke spolno zlorabljenih otrok po spletu. Foto: RTV SLO
Mreža je širila posnetke spolno zlorabljenih otrok po spletu. Foto: RTV SLO
Franci Frantar
Frantar je bil obsojen na 3 leta in 5 mesecev. Foto: RTV SLO

Preiskavi še potekata, zato policija ni izdala, v katerih krajih preiskujejo, niti če so bili prizadeti slovenski otroci. Zaenkrat v Sloveniji ni bil prijet noben osumljenec.

Aretirali Italijana
Akcijo, ki so jo vodijo italijanski policisti, koordinira Europol, doslej pa je bil aretiran en državljan Italije. Mreža oseb je posnetke spolnih zlorab otrok posredovala prek spleta in tako so jih tudi odkrili. Omenjena mreža je uporabljala posebne tehnike, s katerimi so prikrivali elektronsko identiteto članov ter za kratka obdobja na neplačljivih spletnih straneh objavljali kodirane vsebine, ki so vsebovale zlorabe otrok. Prav uporaba teh najsodobnejših tehnik je preiskavo zelo oteževala, saj so storilci prikrivali svojo identiteto in za seboj brisali sledi.

Vključeni že šest mesecev
V kriminalistični operaciji slovenska policija sodeluje že pol leta. Lani je policija obravnavala 30 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki prikazuje mladoletne osebe. Za tako kaznivo dejanje je v Sloveniji zagrožena kazen od 6 mesecev do 5 let zapora.

Dosedanji postopki proti pedofilom v Sloveniji
V Sloveniji so v zadnjem času sicer odmevali primeri duhovnikov, ki so jih obtožili spolne zlorabe otrok. Pred tednom so policisti v zvezi s tem zaslišali ormoškega župnika Albina Žnidariča. Postopek pa so pred tem sprožili že proti dvema duhovnikoma. Decembra lani so kašeljskega župnika Francija Frantarja obsodili na 3 leta in 5 mesecev zapora zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 14 let, artiški župnik Karl Jošt pa je med sodnim postopkom, ki je tekel proti njemu, umrl.