Lokomotiva je težko dostopna, saj je tik ob reki Ljubljanici. Foto: MMC RTV SLO/Lan Dečman
Lokomotiva je težko dostopna, saj je tik ob reki Ljubljanici. Foto: MMC RTV SLO/Lan Dečman
Kraj nesreče
Vlak se je iztiril tik pred železniškim mostom in zapeljal v reko. Zaradi odpravljanja posledic nesreče bo do nadaljnjega zaprt levi tir proge Zalog-Laze. Foto: Najdi.si
V Ljubljanico je iztiril vlak

Pri premiku 20 vagonov, naloženih s starim železom, ki so bili namenjeni v Koper, je vlak prebil zaključek slepega tira. Na Slovenskih železnicah še ne vedo, kaj je razlog, da se vlak ni iztiril.

Lokomotiva in en vagon sta po iztirjenju zapeljala v strugo reke Ljubljanice. V nesreči sta se lažje poškodovala strojevodja in premikač, oba so oskrbeli v ljubljanskem kliničnem centru. Eden od njiju je pravočasno skočil z lokomotive, drugi pa je po besedah gasilcev precej sreče, da ga lokomotiva ni pokopala pod seboj.

Ste nesrečo ujeli v objektiv? Imate o dogodku svoje mnenje? Delite z nami fotografije, posnetke in misli na Mojem spletu.


Lokomotiva je bila močno poškodovana
Nesreča se je zgodila tik ob Ljubljanici ob 2.46, gasilci pa so bili po besedah vodje intervencije Silva Kuntariča aktivirani okoli 4. ure. "Namestili smo vpojna telesa, da bi zajezili iztekanje goriva, a lokomotiva je bila ob nesreči tako poškodovana, da je takoj izteklo vse gorivo iz rezervoarjev," je Kunterič dejal za MMC.

V lokomotivi je bilo po navedbah SŽ-ja približno 1.000 litrov dizelskega goriva. Zajeziti ga je zelo težko, saj je tok reke močan, zato je vprašanje, do kam je nafta že pritekla. "Dokler lokomotive ne bodo izvlekli, dokončna sanacija ne bo mogoča. Slovenske železnice imajo pripravljenih nekaj možnosti, kako vlak izvleči, a je vprašanje, če se bo to lahko zgodilo že danes," je še pojasnil Kuntarič.

"Večje ogroženosti ne bi smelo biti"
Cisterno za prečrpavanje goriva bodo zagotovile Slovenske železnice, so sporočili iz Centra za obveščanje Republike Slovenije. Igor Harb iz SŽ-ja pa je za TV Slovenija zagotovil, da bodo sanirali tudi ekološko škodo. Kakšne bodo posledice za okolje še ne more oceniti, po njegovi oceni sicer "večje ogroženosti ne bi smelo biti."

Na kraj dogodka so prišli tudi inšpektorji pristojnih inšpekcijskih služb. Na policiji pravijo, da v še vedno poteka ugotavljanje okoliščin in zbiranje vseh potrebnih informacij za razjasnitev dogodka. Preiskavo nesreče so sporožili tudi na Slovenskih železnicah.

V Ljubljanico je iztiril vlak