Eksplodiralo je deset minut pred enajsto zvečer, po besedah Janka Gorška pa je eksplodiralo eksplozivno telo s precejšnjo rušilno močjo. Foto: MMC RTV SLO
Eksplodiralo je deset minut pred enajsto zvečer, po besedah Janka Gorška pa je eksplodiralo eksplozivno telo s precejšnjo rušilno močjo. Foto: MMC RTV SLO

Gre za resen odgodek, ki terja resno obravnavo.

Aleš Zalar, minister za pravosodje
Janko Goršek
Po besedah generelanega dirkeotrja policije Janka Gorška motiv napada še ni znan, a do sedaj zbrane informacije kažejo na to, da je povezan s sodničinim delom. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljansko sodišče
Na ljubljanskem sodišču, kamor spada tudi okrožno, so odrejeni posebni varnostni ukrepi, med njimi tudi to, da morajo vsi, torej tudi odvetniki, skozi rentgen pri vhodu. Foto: MMC RTV SLO
Eksplozija pred domom ljubljanske sodnice
Sodniška srenja ogorčena

To je v zvezi z včerajšnjo eksplozijo pred stanovanjsko hišo v Radovljici na tiskovni konferenci povedal pravosodni minister Aleš Zalar in dodal, da gre za resen dogodek, ki zahteva resno obravnavo.

Po neuradnih informacijah naj bi bila poškodovana 13-letna hči sodnice, ki prej nikoli ni prejela nikakršnih groženj. Motiv včerajšnjega napada "z eksplozivnim telesom s precejšnjo rušilno močjo" še ni znan, vendar dosedanje ugotovitve kažejo na to, da je povezan s sodničinim delom.

Eksplodiralo pred hišo sodnice
Eksplozija je odjeknila v ponedeljek deset minut pred enajsto uro zvečer, še neznano eksplozivno telo je razneslo pred stanovanjsko hišo, v kateri naj bi živela ljubljanska okrožna kazenska sodnica Katarina Turk Lukan, ki je v zadnjem času sodila tudi v nekaterih bolj odmevnih primerih, denimo v zadevi Global. Na objektu je nastala gmotna škoda, ki pa še ni ocenjena.

Po Gorškovih besedah je bilo takoj po eksploziji na kraj napotenih več patrulj, vpoklicali so tudi štab, ki usklajuje delo, in posebno policijsko enoto. Kraj si ogledujejo strokovnjaki iz forezničnega laboratorija in bombni tehniki. Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška ne gre za orožje, ki so ga maja ukradli v Pivki.

Motiv ne izhaja nujno iz najbolj odmevnih primerov
Motiv torej, kot zgoraj zapisano, ni znan. A ker je sodnica sodila v več odmevnih primerih, je Goršek pojasnil, da motiv za napad iščejo tudi med temi primeri, a je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga opozoril, da ni nujno, da ravno najbolj medijsko odmevni primeri prinašajo največjo ogroženost. Zalar je tukaj dodal, da je sodnik, ki je bil pred časom napaden s strelnim orožjem, sodeloval v stečajni zadevi, in pojasnil, da so sodniki še najbolj izpostavljeni v razveznih postopkih.

Da bi sodnici in njeni družini zagotovili varnost, so jim odredili 24-urno policijsko varovanje, koliko časa bo to trajalo, za zdaj še niso mogli napovedati. Sicer je ima policijsko varovanje na ljubljanskem okoržnem sodišču še en sodnik.

Sta pa Goršek in Baraga pojasnila, da se sodniku varovanje lahko odredi, če sodnik tako željo izrazi in se ugotovi, da so tudi okoliščine take, ki zahtevajo varovanje. Ob tem je Baraga sodnike pozval, naj primere ogrožanja varnosti tudi sporočijo, saj sta izpostavila, da so sodišča tehnično varovana, težava pa je, da so sodniki ogrožanju lahko izpostavljeni tudi zunaj delovnega mesta.

Strožji varnostni ukrepi veljajo tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču. Med drugim morajo vsi, ki niso zaposleni na sodišču, torej tudi tožilci in odvetniki, skozi rentgenski pregled pri vhodu v stavbo.


Napad na sodnico so obsodili tudi v Slovenskem sodniškem društvu. Po njihovem mnenju napad pomeni resno opozorilo na nespoštovanje institucij sistema in na krizo vrednot v družbi. Napad potrjuje, da se besedne grožnje z napadom na življenje sodnikom v zvezi z njihovim delom uresničujejo.

Minister novico objavil na Facebooku
Minister za pravosodje je danes, nekaj pred prvo uro zjutraj, na spletni strani Facebook zapisal, da ga je pretresla vest o napadu z razstrelivom na družino okrožne sodnice. Kot je zapisal minister, gre za resno in zavrženo kaznivo dejanje, pristojni organi pa da bodo storili vse, da odkrijejo storilce in da ti plačajo svoj dolg družbi in oškodovancem.

"Vseeno pa ne morem, da ne bi na to dejanje gledal v širšem kontekstu. Tak napad je napad na ustavno demokracijo Republike Slovenije, saj sodniki predstavljajo enega od treh stebrov države. Sodniki pri svojem delu odločajo o najtežjih problemih v družbi in posredno skrbijo za varnost vseh, ko odločajo o morebitnih krivdah za kazniva dejanja. Zato si zaslužijo vso podporo in zaupanje državljanov," je še zapisal.

Zalar je na novinarski konferenci odgovoril tudi na vprašanje, zakaj se je v zvezi s tem odzval ravno na Facebooku. Dejal je, da je napad na sodnika zelo resna zahteva, ki zahteva takojšen odziv in obsodbo, tak način pa je bil za nočno uro najprimernejši.

Gre za resen odgodek, ki terja resno obravnavo.

Aleš Zalar, minister za pravosodje
Eksplozija pred domom ljubljanske sodnice
Sodniška srenja ogorčena