Kljub razveljavitvi obsodbe so župniku zaradi begosumnosti podaljšali pripor. Foto: RTV SLO
Kljub razveljavitvi obsodbe so župniku zaradi begosumnosti podaljšali pripor. Foto: RTV SLO

Za spolni napad na še ne 10 let staro deklico je dobil tri leta in pet mesecev zaporne kazni, na sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani pa se je pritožilo tako tožilstvo kakor tudi obramba. Prvo meni, da je župnik odgovoren tudi za dogajanje na oškodovankinem domu, drugi pa grajajo zavrnitev dokazov.

Sodišče je te dokaze zavrnilo kot nepomembne, a ugotovilo, da je bila kršena pravica do obrambe, ko je bilo zavrnjeno zaslišanje kliničnega psihologa. Novo sojenje bo spet na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Kljub razveljavitvi sodbe, pa so Frantarju podaljšali pripor zaradi begosumnosti. Obtožba je namreč postala pravnomočna že leta 2002. Duhovnik se je sodišču najprej nekajkrat opravičil zaradi zdravstvenih razlogov, nato pa izginil in več let bival v misijonu na Malaviju na jugu Afrike. Slovenske oblasti so ga ponovno priprle 19. oktobra lani, ko je prišel nazaj v domovino.

Dve leti nadlegovanja?
Dekle, ki je zdaj že odraslo, je precej natančno orisalo nečedna dejanja dušnega pastirja, ki segajo v leto 1990. Ta naj bi deklico poljubljal in otipaval pred mašo ali veroukom in v župnišču. Velikokrat naj bi jo otipaval tudi med obiski na domu, kamor so ga povabili dekličini starši na večerjo, on pa naj bi pod pretvezo, da se gre od deklice posloviti to nadlegoval. Nadlegovanje naj bi se vleklo kar dve leti.

Frantar je dejal, da mu je bila deklica sicer res simpatična, a da jo je enkrat le objel in da je bilo še to zelo pokroviteljsko. Med glavno obravnavo se je ovil v molk.