Furs je o svojih ugotovitvah obvestil pristojne institucije, saj gre za kazniva dejanja. Foto: BoBo
Furs je o svojih ugotovitvah obvestil pristojne institucije, saj gre za kazniva dejanja. Foto: BoBo
Medicoengineering: epiloga še ni
Izčrpavanje zdravstva prek navideznih podjetih
Furs ugotovil kopico nepravilnosti

Furs je preiskoval dve slovenski družbi, ki se ukvarjata s prodajo medicinskega materiala, in društvo ter dve avstrijski družbi in ugotovil nepravilnosti pri obdavčitvi fizičnih in pravnih oseb. Preiskovancem je Furs naložil plačilo dodatnih davkov v znesku skoraj 700.000 evrov, obvestil pa je tudi pristojne institucije.

Družbi sta se ukvarjali s prodajo medicinskega materiala, farmacevtskih izdelkov in medicinskih potrebščin slovenskim bolnišnicam, so sporočili s Fursa. Povezani družbi v Avstriji pa po ugotovitvah avstrijskih davčnih oblasti nista opravljali dejavnosti v Avstriji.

Niso prijavili dohodkov
Upravljavsko in kapitalsko povezani slovenski družbi sta prek povezanih družb v Avstriji lastnikom, svojim zaposlenim in drugim fizičnim osebam v obdobju od leta 2009 do 2013 izplačali dohodke. Fizične osebe finančni upravi teh dohodkov niso napovedale, prav tako niso sporočile, da imajo odprte račune v tujini.

Slovenska finančna uprava je v okviru finančne preiskave za 27 fizičnih oseb pridobila podatke o nenapovedanih dohodkih v znesku 1.158.235 evrov.

Hkrati je Furs pri obeh slovenskih družbah opravil postopek inšpekcijskega nadzora in ugotovil nepravilnosti predvsem pri uveljavljanju odbitka DDV-ja na podlagi navideznih storitev in navidezne dobave blaga ter s področja davka od dohodkov pravnih oseb v skupni vrednosti 604.116 evrov.

Preiskovalci so ugotovili še, da je društvo, ki ne opravlja bolnišnične in zunajbolnišnične zdravstvene oskrbe in z njo neposredno povezane dejavnosti, v obračunih DDV-ja od januarja 2010 do septembra 2014 uveljavljalo odbitek DDV-ja od nabave blaga in storitev, predvsem od investicij v kliniko in pripadajočo opremo, čeprav te ni zaračunalo javnemu zavodu, ki so mu bile nabave namenjene. Zavezanec mora tako plačati DDV v znesku 81.214 evrov.

Ker gre za kazniva ravnanja, je Furs o svojih ugotovitvah obvestil pristojne institucije.

Medicoengineering: epiloga še ni
Izčrpavanje zdravstva prek navideznih podjetih
Furs ugotovil kopico nepravilnosti