Zavezanci bodo uporabljali elektronske naprave, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom. Foto: BoBo
Zavezanci bodo uporabljali elektronske naprave, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom. Foto: BoBo
Prihajajo davčne blagajne
Davčne blagajne naj bi prinesle 70 milijonov

Kot je po seji vlade povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, predlog zakona predvideva, da bodo morali zavezanci, preden bodo natisnili račun, tega prek internetne povezave potrditi na Finančni upravi RS (Furs). Vlada predlog v DZ pošilja po rednem postopku.

Sistem bo po predlogu zaživel z 2. januarjem 2016. Predvideno je dveletno prehodno obdobje, torej do konca leta 2017, v katerem bodo lahko zavezanci račune izdajali prek vezane knjige računov in jih nato v 10-dnevnem roku potrjevali na Fursu.

Davčne blagajne bodo podatke o izdanih računih pri plačilih z gotovino pošiljale po spletu neposredno na finančno upravo, kar naj bi zmanjšalo utajo davkov.

Uvedbo davčnih blagajn predvideva predlog zakona o davčnem potrjevanju računov, te blagajne pa bodo obvezne za vse ponudnike blaga in storitev. Zavezanci bodo morali še pred izdajo računa tega potrditi pri Fursu, za kar bodo potrebovali ustrezno elektronsko opremo.

Nujna elektronska povezava s Fursom
V ta namen bodo zavezanci uporabljali elektronske naprave, kot so osebni računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom in omogočajo podpisovanje sporočil s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Zavezanci pa bodo morali Fursu predložiti tudi podatke o poslovnih prostorih, kjer se izdajajo računi. Na podlagi tega podatka bo namreč mogoče v primeru morebitnega nadzora ugotoviti, kje je bil izdan račun.

Izjem le malo, globe, če ne boste obdržali računov
Zakon bo dopustil le malo izjem od obveznega potrjevanja računov. Zavezanec bo tega postopka oproščen le, če se njegova elektronska naprava ne bo mogla povezati s centralnim informacijskim sistemom Fursa ali zaradi izpada slednjega ali pa zaradi izpada medmrežne povezave. V tem primeru bo moral račune izdati z uporabo vezane knjige računov, račune pa nato v dveh delovnih dneh potrditi na Fursu.
Globe pa grozijo tudi kupcem, ki ne bodo vzeli in hranili računa. Zakonski predlog namreč v 17. členu predvideva globo od 40 do 400 evrov za kupca blaga oz. storitve, če ne prevzame in obdrži računa neposredno po odhodu iz prostora prodajalca. Še več, kaznovani ste lahko, če računa ne zadržite do izteka garancijske dobe ali ga na zahtevo ne predložite pooblaščeni osebi.

NSi: Premalo učinka
V NSi-ju nad uvedbo davčnih blagajn niso najbolj navdušeni. "Učinki uvedbe davčnih blagajn so dokazljivo prenizki. Največja težava na področju sive ekonomije niso tisti, ki pošteno poslujejo in plačujejo davke, ampak tisti, ki poslujejo mimo zakonodaje," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so poudarili, da bi za preprečevanje sive ekonomije na terenu potrebovali več inšpektorjev, ki bi opravljali nadzor.

"Uvedba davčnih blagajn bo še naprej dopuščala nelojalno konkurenco tistim, ki poslujejo legalno. Obenem pa bo vlada s takšnim ukrepom prizadela malo gospodarstvo, trgovinske organizacije in tiste, ki legalno poslujejo s gotovino," so še zapisali.

Prihajajo davčne blagajne
Davčne blagajne naj bi prinesle 70 milijonov