Dve stanovanji sta popolnoma uničeni, dve delno, pet ljudi je potrebovalo zdravniško pomoč. Foto: Gasilska brigada Ljubljana

Zagorelo je v enem izmed stanovanj v stanovanjskem bloku, ogenj pa se je hitro širil in zajel tudi višji nadstropji bloka. Dva stanovalca sta medicinsko pomoč potrebovala zaradi vdihavanja dima, eden zaradi opeklin, zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima pa sta morala poiskati tudi policist in policistka, ki sta bila med prvimi na kraju dogodka in sta organizirala evakuacijo stanovalcev.

Požar je bil pogašen okoli 2. ure zjutraj. Foto: Katja Štok

Oseba, ki je utrpela hujše opekline, do nadaljnjega ostaja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Dva stanovalca, ki sta se nadihala dima in so ju oskrbeli, so že izpustili domov, so pojasnili na PU-ju Ljubljana.

Gasilci so poškodovanim nudili pomoč do prihoda reševalcev. Dežurna služba za zaščito in reševanje ljubljanske občine je zagotovila odeje za stanovalce, vodo, ogrevan avtobus in nadomestna stanovanja za stanovalce uničenih stanovanj, so navedli v upravi za zaščito in reševanje.

Okoli 3.30 so se stanovalci, ki bivajo do petega nadstropja večstanovanjske hiše, lahko vrnili v svoja stanovanja, nekaj pozneje pa tudi drugi stanovalci, razen iz štirih najbolj prizadetih stanovanj. Mestna občina Ljubljana je poskrbela za namestitev oseb, ki se zaradi uničenih stanovanj ne morejo vrniti v svoje domove, so navedli v gasilski brigadi. Danes dopoldne bodo s ponjavami prekrili del poškodovane strehe.

Gasilo 41 gasilcev

Po poročanju Gasilske brigade Ljubljana so bila, ko so na kraj dogodka prispeli gasilci, v ognju tri stanovanja, požar pa se je deloma že razširil na ostrešje. Požar je gasilo 41 gasilcev s 13 vozili. Dve stanovanji sta popolnoma uničeni, dve pa delno.

Kot piše v sporočilu Policijske uprave Ljubljana, so pri evakuaciji pomagali policisti, gasilci, reševalci in stanovalci sami, ki so naredili vse, da posledice požara niso bile še hujše. Aktivirali so se tudi predstavniki civilne zaščite, ki so poskrbeli za oskrbo stanovalcev in morebiten prevoz v primeru začasne nastanitve.

Požar so gasilci pogasili okoli 2. ure zjutraj, tako da se je večina stanovalcev vrnila domov razen tistih, katerih stanovanja v 6. in 7. nadstropju so bila poškodovana.

Kraj požara so policisti zavarovali, zjutraj pa se je začela kriminalistična preiskava, ki bo skušala odkriti vzrok in okoliščine dogodka.

Požar v ljubljanskem bloku poškodoval pet ljudi
Ponoči zagorel stanovanjski blok v Novih Jaršah