Poleg konoplje, amfetaminov in orožja so policisti zasegli tudi okoli pol kilograma visokokakovostnega kokaina. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Poleg konoplje, amfetaminov in orožja so policisti zasegli tudi okoli pol kilograma visokokakovostnega kokaina. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Organizirani kriminal: Ovadili člane motokluba

Delovanje kriminalne združbe so prvič zaznali lani, ko so se pojavili sumi, da na Gorenjskem in v Avstriji delujeta dobro organizirani združbi preprodajalcev mamil in, kot so odkrili pozneje, tudi orožja. Nezakonita trgovina je delovala dalj časa, je povedal vodja kriminalistične policije pri policijski upravi Kranj Primož Donoša.

Izvor mamil je bil na Gorenjskem, mreža uličnih preprodajalcev v Avstriji pa je naprej preprodajala zlasti kokain in konopljo. Osumljenci so ponujali tudi polavtomatske in avtomatske puške znamke kalašnikovka in drugo orožje. Člani združbe so stari od 25 do 45 let, po ugotovitvah policije pa je eden izmed vodij združbe Jeseničan, zoper katerega je preiskovalni sodnik že odredil pripor.

Zoper vodjo že odrejen pripor
V okviru preiskave so kriminalisti zasegli 300 gramov konoplje, amfetamine, nedovoljene snovi v športu in pol kilograma visokokakovostnega kokaina. Poleg tega pa so zasegli še minomet, strelivo s sledmi eksploziva TNT, imitacije pištol, samostrel, prikrite nože v obliki bančnih kartic in teleskopski palici.

Hišne preiskave prostorov in vozil so se izvajale na 19 lokacijah na območju Gorenjske, Ljubljane in Celja. Odkrili so tudi posebej urejene in zavarovane prostore za hrambo prepovedanih stvari. V aktivnostih, ki so bile označene z visoko stopnjo nevarnosti, je sodelovalo več kot 100 kriminalistov in policistov različnih policijskih enot.

Nezaposleni z nadstandardnim življenjskim slogom
Mnogi izmed osumljencev v zadnjih letih niso bili zaposleni, z zaslužki nezakonite dejavnosti pa so financirali nadstandardni življenjski slog. Nekateri osumljenci so na ta način pridobivali tudi sredstva za delovanje motoristične skupine. Glede na izvedeno četrtkovo hišno preiskavo gre za motoristični klub Hell's Angels s Hrušice.

Kot pojasnjujejo policisti, so motoristične skupine v Sloveniji relativno majhne, zelo zaprte in hierarhično organizirane okoli ozkega kroga vodilnih članov, njihovo delovanje pa se povezuje z različnimi kaznivimi dejanji, kot so prostitucija, izsiljevanja, tihotapljenje ter preprodaja mamil in orožja. Prihodki iz kriminalnih dejavnosti skupine uporabljajo tudi za vodenje slamnatih podjetij, prek katerih perejo denar.

Organizirani kriminal: Ovadili člane motokluba