Gorše naj bi terjatve Šuštaršiču prodal pod ceno, ta pa naj bi na njih nato precej zaslužil. Foto: BoBo
Gorše naj bi terjatve Šuštaršiču prodal pod ceno, ta pa naj bi na njih nato precej zaslužil. Foto: BoBo

Obtožnica Goršeta bremeni zlorabe položaja upravitelja pri škodljivi prodaji premoženja v stečajnem postopku nad Hranilno-kreditno službo Sicura, zlorabe položaja pa je obtožen tudi Šuštaršič, ki je kupil terjatve HKS Sicura.

HKS Sicura je šel v stečaj leta 2002, že leto za tem pa so upniki Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, vendar pa na Banki Slovenije tega niso storili. V začetku leta 2004 je po poročanju medijev terjatve, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200.000 evrov, za 34.400 evrov prodal Jožetu Šuštaršiču, ta pa jih je leto pozneje prodal za 228.000 evrov.

Gorše in Šuštaršič sta imela na predobravnavnem naroku sicer možnost priznati krivdo in si tako znižati kazen. Ob priznanju bi tožilstvo za Goršeta predlagalo dve leti in 10 mescev zapora ter denarno kazen 500 dnevnih zneskov, za Šušteršiča pa eno leto in 10 mesecev zapora ter prav tako dodatno denarno kazen vrednosti 350 dnevnih zneskov.

Obramba zahteva izločitev predsednika senata
Goršetov zagovornik Milan Jelenič je sicer zahteval izločitev predsednika senata Srečka Škerbca, ker je bil ta član zunajobravnavnega senata, ki je uvedel preiskavo zoper obtoženca, čeprav se preiskovalni sodnik s tem ni strinjal. Jelenič tako meni, da sodnik v tej zadevi ne more biti nepristranski, saj si je o zadevi že ustvaril mnenje in se je že opredelil do obtožnice, prav tako pa se je seznanil z dokazi, ki so bili pozneje izločeni. Jeleničevi zahtevi se je pridružil tudi Šuštaršičev zagovornik Gorazd Fišer.

Škerbec je odvrnil, da ni nobenih procesnih ovir, da član zunajrazpravnega senata ne bi pozneje v isti zadevi tudi sodil, a bo kljub temu odločitev o tej zahtevi prepustil predsedniku okrožnega sodišča.

Po koncu naroka je okrožni državni tožilec Edvard Ermenc izjavil, da bo zaradi nepriznanja krivde obeh obtoženih predlagana kazen ob koncu sojenja bistveno višja, a bolj konkreten ni bil. Ermenc je še dejal, da so bili upniki HKS Sicure zaradi očitanih kaznivih dejanj oškodovani za približno 170.000 evrov.

Odločbo o suspenzu Goršeta je v začetku meseca podpisal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, saj je obtožnica proti njemu postala pravnomočna. Sodišča so Goršeta razrešila z vseh 47 funkcij stečajnega upravitelja. Bojan Oblak iz Združenja upnikov HKS Sicure je sicer na domnevno sporne postopke v javnosti opozarjal že dalj časa.