Po neuradnih informacijah naj bi obvodna posojila financirali v Gorenjski banki. Foto: BoBo
Po neuradnih informacijah naj bi obvodna posojila financirali v Gorenjski banki. Foto: BoBo
Denar
Šlo naj bi za obvodno financiranje v vrednosti 20 milijonov evrov. Foto: EPA
Tri hišne preiskave, ena oseba pridržana

Sedem odgovornih oseb v treh gospodarskih družbah in eno pravno osebo so preiskovalci osumili zlorabe položaja in pomoči pri zlorabi položaja ter s tem povezanega utemeljenega suma kaznivih dejanj.

Kriminalisti so ugotovili, da je holdinška družba leta 2007 med poslovnimi partnerji iskala družbe, ki bi za financiranje menedžerskega prevzema prevzele vlogo vmesnega člena med banko in omenjeno holdinško družbo. Eno družbo je o tem poslu prepričala.

Po neuradnih informacijah naj bi bili vpleteni Gorenjska banka, Merfin kot holdinška družba in Iskratel, ki naj bi deloval kot vmesni člen. Osumljeni so omogočili 20 milijonov evrov vredno obvodno financiranje holdinške družbe, ki sama, ker je bila do banke na zgornji meji izpostavljenosti, ne bi dobila posojila. Prek vmesnega člena so tako zagotovili navidezno zakonito poslovanje banke.

Nezakonito dejanje so po pojasnilih policije omogočili odgovorni v banki in obvodni družbi, ki je bila, potem ko se je holdinška družba znašla v insolvenci, oškodovana za okoli devet milijonov evrov.

Ne gre za prvi primer goljufij
Kriminalisti so podobne nepravilnosti ugotovili v še eni preiskavi, ki se je končala leta 2013, v kateri so ugotovili, da sta dve odgovorni osebi banki v primeru menedžerskega prevzema omogočili obvodno financiranje za 10 milijonov evrov. V tem primeru je bila obvodna družba oškodovana za prav to vsoto, ki jo je zase terjala banka, čeprav so družbi zagotovili, da ne prevzema tveganja iz posojilnega razmerja. Zlorabe položaja so osumili tri ljudi, med ovadenimi pa naj bi bil tudi nekdanji predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček.

Škoda, ki jo je gospodarski kriminal v zadnjih dveh letih povzročil na Gorenjskem, presega 70 milijonov evrov. Kriminalisti so obravnavali okoli 2.500 kaznivih dejanj gospodarskega kriminala. Največ, okoli 50 milijonov evrov škode, pa je bilo povzročeno z zlorabami položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, so še povedali na policiji.

Tri hišne preiskave, ena oseba pridržana