Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica V preiskavah glede Darsa osumljenih šest ljudi

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so izvajali hišne preiskave na 23 lokacijah po Sloveniji, med njimi na Darsu in pri nekdanjem predsedniku uprave Darsa Valentinu Hajdinjaku. Ta je v Odmevih pojasnil svojo stran zgodbe v pogovoru z voditeljico Rosvito Pesek.


Danes so bili kriminalisti pri vas. Kaj so iskali, kaj zahtevali? Kaj ste jim dali, kaj povedali?
Vesel sem, da se je začela preiskava – sicer šele po šestih mesecih. Policijo sem že velikokrat pozval, da se želim z njimi čim prej sestati in odgovoriti na vprašanja, ki jih imajo. Današnja hišna preiskava je bila zelo korektna. Kriminalistom sem dal vse podatke, dokumentacijo, ki so jo zahtevali in sem jo imel. Še več, dal sem jim tudi svoj mobilni telefon, geslo telefona in PIN-kodo. Današnja hišna preiskava me predvsem veseli z dveh vidikov. Če se spomnite, smo o teh tako imenovanih aferah Darsa govorili pred približno šestimi meseci, nekje v oktobru. Takrat sem bil pribit na križ, da sem kriv za napačno nabavljanje tovornjakov, za odvoze tovornih vozil za avtoceste in tako naprej. Mislim, da je bilo teh poslov pet ali šest. Danes se je izkazalo, kar izhaja iz odredbe, ki so jo imeli kriminalisti na hišni preiskavi, da v nobenem od teh primerov jaz nisem osumljenec. V nobenem od teh primerov. Kar pomeni, da v vseh teh primerih moja vloga ni bila takšna, da bi kakor koli kršil zakon.

Sorodna novica Hajdinjak o domnevnem podkupovanju: Vrača se nam, da smo nekomu očitno stopili na rep

V katerem pa ste?
Sem pa osumljen zlorabe položaja pri pridobitvi premoženjske koristi družbi Avto Krka, in sicer, zanimivo, ko je šlo za nakup zemljišča na Primskovem na Gorenjskem, ki je bilo v lasti Darsa in ga Dars ni več potreboval, in se je za nakup potegovala tudi ta družba, vendar je ponudila najnižjo ceno. To zemljišče seveda ni bilo prodano njej, prodano je bilo Mestni občini Kranj, ki je izkoristila predkupno pravico.

Kjer je pa direktor komunale član NSi-ja?
Morda je član NSi-ja, morda ni. Župan občine je pa član SD-ja ne, tako da tukaj ne vidim nobenih težav.

Česa vas tukaj sumijo? Prodaje po prenizki ceni?
Zemljišče je bilo prodano na podlagi uradne cenitve cenilca. Uprava Darsa je potem to osnovno ceno, izklicno ceno, zvišala še za od 10 do 20 odstotkov. In potem se ni prodalo tako, kot v časih pred mojim mandatom, da se je objavilo na 27. strani uradnega lista spodaj, kjer je nekdo točno vedel, kje je objavljeno, in to kupil, ampak sem zahteval, da se to objavi tudi na portalu Nepremičnine.net, kjer imajo vsi dostop. Prijavili so se trije. Avto Krka je ponudila najnižjo ceno, dva sta ponudila višjo in z najvišjo ceno je bila soočena Mestna občina Kranj, ki je izkoristila predkupno pravico.

Vi torej po obisku kriminalistov trdite, da vas niso iskali zaradi tega, ker bi se dogovarjali o tem, da se bo razpis priredil za enega ponudnika in da naj bi se pobirale provizije za stranko. O tem vas kriminalisti danes niso spraševali?
O tem me niso spraševali in tudi iz odredbe, ki ima 117 strani, to ne izhaja. Nisem osumljenec. Kar mene v konkretnem primeru skrbi, je to, da če preberete konkretno odredbo za hišno preiskavo, ta temelji na izjavi vodje volilnega štaba Gibanja Svoboda in člana uprave Darsa Andreja Ribiča, ki je dejal, da mu je oseba A povedala, da ji je oseba B rekla nekaj. Hkrati pa v nadaljevanju odredbe piše, da je oseba A policiji jasno povedala, da tega ni bilo, to se ni zgodilo in to ni res. Mene skrbi, da lahko na tako lahkoten način, na podlagi izjave vodje volilnega štaba Gibanja Svoboda, pride do nekih hišnih preiskav in odredb. Danes se je to zgodilo meni, jutri se lahko vam.

Pred šestimi meseci smo poročali, da se je Rok Snežič hvalil, da ima na Darsu kompletno oblast nad vsemi posli, in sicer prek treh ljudi. Omenjal je tudi vas.
Stojim za tistim, kar sem dejal: da imam čisto vest, sicer danes ne bi tukaj stal pred vami; da Roka Snežiča ne poznam in ga nisem videl. Bi pa k temu dodal še nekaj: tudi ta primer Roka Snežiča je preiskovala ali obravnavala ali raziskovala forenzična revizija, ki jo je najel nadzorni svet Darsa. Ta revizija je končana. Sicer točnega poročila še nisem dobil, sem ga pa zahteval, saj se tiče tudi mene. Po mojih informacijah pa je revizija teh poslov, med njimi tudi o Snežiču, ugotovila naslednje: prvič, da v nobenem primeru pri meni ni šlo za oškodovanje družbe, da ni bilo nobenih indicev za kakršno koli kaznivo dejanje ali celo naklep, kar pomeni, da je bilo vse narejeno tako, kot mora biti. Še več, februarja je za podoben primer, kot mi ga zdaj očitajo za Primskovo, celjsko državno tožilstvo zavrnilo kazensko ovadbo, na podlagi katere je bila neka anonimna prijava, kaj vse se je počelo. Skratka, do zdaj še nihče, ne revizija, ne policija, ne tožilstvo, ni potrdil nobenih sumov.

Sorodna novica Hajdinjak: Nisem sprejel nobene podkupnine. Krivdna razrešitev je bila golo izsiljevanje.

Ampak ko ste novembra odstopili, ste rekli, da so vam večkrat namignili, da odstopite; ker niste, se je potem zgodil medijski konstrukt. Kaj lahko rečete danes, ko je vendarle policija odšla na 23 lokacij in preiskala stvari?
Nisem seznanjen s tem, kaj so iskali na drugih lokacijah. Lahko povem, da mi je bilo čisto v politični liniji namignjeno, da je bolje, da grem. Če danes pogledate, je družbo Dars oziroma upravo ugrabilo Gibanje Svoboda. Ve se, kdo je notri, ve se, kdo se je zavzemal, ve se, kdo sporoča določene informacije, na podlagi katerih prihaja do hišnih preiskav. Stojim za tem, kar sem vseskozi izjavljal. Prepričan sem, da se bo v kratkem – želel bi si v čim krajšem času – izkazalo, da je to, kar smo počeli skupaj z vsemi strokovnimi službami – na Darsu je zaposlenih 1300 odličnih sodelavcev – prav in zakonito. Vseskozi sem deloval v tej veri.

Ministrica Alenka Bratušek je danes rekla: 'V Sloveniji ni prostora za ta mafijski način delovanja.' Imate kakšen komentar?
Se strinjam s tem. Absolutno podpiram vse napore policije in tožilstva, da pridejo zadevi do dna. Nihče ne sme biti imun, tudi jaz nisem in bom v nadaljevanju absolutno sodeloval s policijo, tudi pri vseh vprašanjih, zaslišanjih, ki jih bodo imeli. Še enkrat povem: čisto vest imam, zato vam lahko zrem v oči.

Hajdinjak po preiskavah na Darsu odgovarja na očitke