Policijsko postajo v Slovenski Bistrici je obiskalo okoli 50 uniformiranih
Policijsko postajo v Slovenski Bistrici je obiskalo okoli 50 uniformiranih "vardistov", ki so od policistov zahtevali pojasnila. Foto: Reuters
Pripadniki varde "zablokirali" bistriško policijsko postajo

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, mora policijsko poročilo vsebovati opis dogodka in postopke policije v tej zadevi. Na ministrstvu za notranje zadeve sicer konkretnega postopka ne morejo komentirati, saj se ne želijo vmešavati v delo policije, je dejal.

"Sporočajo pa, da v vsaki situaciji in postopku zagovarjajo spoštljivo, dostojno in strpno komunikacijo. Policija pri svojih nalogah vselej skuša uresničevati svoje poslanstvo, to je zagotavljanje visoke stopnje varnosti vsem prebivalcem," je dodal Kacin.

Policija nasprotuje ustanavljanju vaških straž, opozicija ravnanje varde obsoja

Minister pričakuje ostrejše ukrepanje

A so z ministrstva naknadno posredovali celotno sporočilo, v katerem so zapisali še, da minister pričakuje, da bo policija v podobnih primerih provokacij ukrepala intenzivneje, saj je nesprejemljivo, da kdor koli poskuša prevzemati pristojnosti, ki jih nima. Potrdili so, da od Travnerja pričakuje poročilo, ki mora vsebovati opis dogodka in postopke policije v tej zadevi.

Po mnenju Hojsa je vedenje "vardistov" povsem neprimerno. Hojs dodatno pojasnjuje, da je v preteklih tednih ob nezakonitih kolesarjenjih, primerih varde in še nekaterih drugih dogodkih "dobil občutek, da si nekateri neizmerno želijo sprovocirati policijo", zato znova poudarja, "da bo policija delovala strpno in spoštljivo le do trenutka, ko bi lahko prišlo do kakršnega koli nasilja ali druge oblike kršenja javnega reda in miru". "Do zdaj je policija v teh primerih delovala visoko strokovno in v duhu umirjanja strasti," so navedli.

Policija bo tudi v prihodnje spremljala primere združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi, so še navedli na ministrstvu.

"Vardiste" razjezil prihod policistov

Pretekli konec tedna je namreč okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenih Štajerska varda in Kranjska varda, izvajalo dejavnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so jih končali, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo. Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebooku.

Ravnanje "vardistov" so obsodili tudi v delu politike.