Mejni prehod Sečovlje. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Mejni prehod Sečovlje. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

V soboto so na mejnem prehodu Sečovlje ustavili slovenski par, ki je ponaredil datum na svojih antigenskih testih. Zatem so ustavili dva Slovenca, ki sta pokazala pozitivna PCR-testa kot dokaz, da sta prebolela covid-19. A so policisti po preverjanju ugotovili, da se dvojica sploh ni testirala. Potem je še en par slovenskih državljanov policistom pokazal negativna PCR-testa, a se je pokazalo, da se tudi nista testirala, je objavila policijska uprava hrvaške Istre.

Sorodna novica Policisti dnevno obravnavajo ponarejene negativne izvide, zagrožena kazen do treh let zapora

Nadzor so nadaljevali v nedeljo na mejnem prehodu Dragonja. Najprej so ustavili dve slovenski dekleti, ki sta imeli pozitivna PCR-testa kot dokazilo, da sta preboleli covid-19. Policisti so ugotovili, da sta bila testa narejena na drugo ime in da se dekleti dejansko nista testirali. Ustavili so tudi slovenskega državljana, ki je pokazal ponarejena negativna PCR-testa za svoja dva otroka. Podobno je bilo tudi v primeru slovenskega para z dvema otrokoma, ki so imeli ponarejene PCR-teste.

Policijska uprava s sedežem v Pulju je tudi potrdila, da bodo zaradi suma kaznivega dejanja ovadili vse polnoletne slovenske državljane, pri katerih so prejšnji konec tedna zasledili ponarejena zdravstvena dokazila. Hrvaška zakonodaja predvideva za ponarejanje uradnih dokumentov kazen tudi do tri leta zapora.

Tudi na slovenski strani so policisti odkrili več ponarejenih PCR-testov, in sicer deset na mejnem prehodu Dragonja, štiri na mejnem prehodu Sečovlje in enega na nadzorni točki Fernetiče. Vsi so bili odkriti pri slovenskih državljanih.

Policisti so ponarejene listine zasegli, osebe, ki so listine uporabile, pa bodo policisti kazensko ovadili, so sporočili s Policijske uprave Koper. Tudi slovenska zakonodaja za kaznivo dejanje ponarejanja listin predvideva kazen do treh let zapora.