Gasilci na območju splitsko-dalmatinske županije se še vedno borijo z ognjem. Foto: EPA
Gasilci na območju splitsko-dalmatinske županije se še vedno borijo z ognjem. Foto: EPA
Ker požar na Kornatih, v katerem je življenje izgubilo sedem gasilcev, ni ogrožal hiš, so nekateri prepričani, da ga sploh ne bi bilo treba gasiti.

Obdukcija je pokazala, da čeprav so imeli gasilci v krvi visoko koncentracijo ogljikovega monoksida, so umrli zaradi opeklin tretje in četrte stopnje. Medtem ko se za življenje bori še šest ranjenih gasilcev, so za ponedeljek razglasili dan žalovanja po vsej Hrvaški, na področju splitsko-dalmacijske županije pa so razglasili sedem dni žalovanja.

Požar zanetil cigaretni ogorek
Kot je znano, je ogenj zanetil 20-letni delavec nacionalnega parka, ko je odvrgel cigaretni ogorek, zaradi česar mu grozi kazen do treh let zapora. Požar se je začel v četrtek opoldne v zalivu Vrulje na Kornatih in se nato hitro širil.

Umrlo sedem gasilcev
Med umrlimi gasilci sta oče in sin, 52-letni Ivica in 32-letni Ante Crvelin, 33-letni Dino Klarić, 37-letni Ivan Marinović in 19-letna Gabriel Skočić ter Hrvoje Strikoman. Najmlajši gasilec, ki je v boju z ognjenimi zublji izgubil življenje, pa je bil 17-letni Marko Stančić.

Požar razplamtel helikopter
Preiskava o vzrokih za smrt gasilcev še vedno poteka. Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Mladen Jurin je napovedal svoj odstop, predsednik Sindikata gasilcev Mladen Magdić pa je po pisanju hrvaških medijev prepričan, da del odgovornosti za smrt gasilcev nosi tudi pilot helikopterja: "On je odgovoren za spuščanje ljudi na teren in on se odloči, kam jih bo spustil, da bi lahko zaščitil tako njih kot helikopter. V tem primeru je zaščitil helikopter, gasilcev pa ne."

Gasilci naj bi imeli pri sebi med gašenjem kanistre z bencinom, ki poganja črpalke za vodo. Ob truplih gasilcev so našli kanistre, ki so eksplodirali, bencin iz njih pa se je razlil po nesrečnih gasilcih, ki so bili zbrani skupaj in so zgoreli, je prepričan Magdić. Ko je helikopter poletel, naj bi še dodatno razplamtel ogenj okrog gasilcev. T. i. hruško za gašenje požarov pa naj bi našli pol kilometra stran od gasilcev. Sindikat gasilcev je pozval k podrobni preiskavi nesreče.