Devet slovenskih državljanov, ki so na Hrvaško želeli vstopiti s ponarejenimi negativnimi izvidi testiranja na novi koronavirus, so hrvaški policisti predali slovenskim kolegom. Foto: BoBo/Borut Živulović
Devet slovenskih državljanov, ki so na Hrvaško želeli vstopiti s ponarejenimi negativnimi izvidi testiranja na novi koronavirus, so hrvaški policisti predali slovenskim kolegom. Foto: BoBo/Borut Živulović

Med rednim epidemiološkim nadzorom na mejnem prehodu Dragonja so v soboto hrvaški policisti posumili, da ima 12 potnikov ponarejene negativne izvide testov PCR. Po preverjanju pri slovenskem inštitutu, na katerem so se domnevno testirali, so ugotovili, da gre za ponarejene teste, so objavili na spletni strani policijske uprave hrvaške Istre.

Kot so dodali, je postopek proti devetim slovenskim državljanom, ki so stari od 19 do 55 let, v nadaljevanju prevzela slovenska policija. Hrvaški kriminalisti pa so kazensko ovadili dva hrvaška državljana in nemško državljanko zaradi suma kaznivega dejanja ponarejanja dokumentov.

Ponarejeni izvidi PCR testov

GPU: S tem se srečujemo vsakodnevno

Policisti dnevno obravnavajo več primerov ponarejenih negativnih izvidov testov na koronavirus, s katerimi se želijo prebivalci izogniti siceršnjim ukrepom, ki veljajo ob prehodu meje, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Generalni policijski upravi.

Policisti so že januarja na mejnih prehodih s Hrvaško odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedenih PCR-testih na novi koronavirus pri potnikih iz BiH-a in Srbije. Večinoma so imeli ponarejena potrdila državljani BiH-a, obravnavali pa so tudi posamezne primere slovenskih državljanov, ki so predložili ponarejene PCR-teste.

Pretekli konec tedna pa so policisti Policijske uprave Koper na mejnem prehodu Dragonja zaznali 15 primerov izkazovanja s ponarejenimi PCR-testi, in sicer so v vseh primerih ponarejene teste uporabili državljani Slovenije.

Kot so navedli, statistike posebej za take ponaredke ne vodijo, iz prakse pa lahko povejo, da policisti dnevno obravnavajo več primerov. Primeri se pojavljajo vzdolž celotne zunanje meje s Hrvaško. Več primerov policisti obravnavajo na prometnejših oziroma večjih mejnih prehodih, prav tako pa so ponarejena potrdila odkrili tudi na kontrolnih točkah na notranji meji EU-ja.
V veliki večini primerov gre po njihovih navedbah za popolne ponaredke potrdil. Policisti na mejnih prehodih podrobno preverjajo pristnost testa tudi prek drugih institucij.

Zagrožena kazen do treh let zapora

Sorodna novica V novi strategiji cepljenja 61 cepilnih centrov, pri nas neporabljenih skoraj četrtina odmerkov

"Vse potnike, ki si pridobijo ponarejena potrdila o izvedbi PCR-testa, s katerimi se želijo izogniti karanteni ali si na ta način želijo omogočiti vstop v Slovenijo, opozarjamo, da je izkazovanje s ponarejenimi testi kaznivo dejanje ponarejanja listin po 251. členu kazenskega zakonika," so navedli na GPU-ju.

Ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, policisti listino zasežejo in zoper osebo, ki je listino želela uporabiti kot pravo, spišejo kazensko ovadbo, ki jo posredujejo na državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena kazen zapora do treh let. Osebe pa po izvedenem postopku obravnave kaznivega dejanja tudi napotijo v karanteno ob pogoju, da lahko vstopijo na območje Slovenije.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vladni novinarski konferenci pojasnil, da iščejo rešitve na tem področju tako z epidemiologi kot z ministrstvom za notranje zadeve. V katero smer se nagibajo ukrepi, še ni želel napovedovati, je pa odločitev po njegovih besedah pričakovati v prihodnjih dneh.