Pod krinko drugih storitev naj bi dejansko ponujali prostitucijo. Foto: MMC RTV SLO
Pod krinko drugih storitev naj bi dejansko ponujali prostitucijo. Foto: MMC RTV SLO

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so preiskavo, v kateri so uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, na območjih Nove Gorice in Maribora vodili od septembra 2014, je na tokratni novinarski konferenci pojasnil pomočnik direktorja NPU-ja David Antolovič.

S predkazensko preiskavo so potrdili, da je dobro organizirana hudodelska združba z najmanj 14 identificiranimi člani, ki sta jo vodila 50- in 35-letna osumljenca z območja Maribora, organizirala izkoriščanje prostitucije. "V združbi so bile vloge točno določene in hierarhično razporejene," je dejal Antolovič.

Na območju Nove Gorice so osumljenci obnovili in uredili prostore, ki so jih oglaševali kot savno, spa in velnes s pridihom erotičnih vsebin, dejansko pa so v teh prostorih prikrito izkoriščali prostitucijo pod njihovimi natančno določenimi pravili.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V te prostore so po besedah Antoloviča lahko s plačilom vstopnine v znesku od 60 do 85 evrov vstopali le moški, ženske pa so lahko bile v prostorih samo, če so nudile spolne usluge. Za to so morale predhodno prek spletne strani opraviti rezervacijo, prav tako pa so morale plačati vstopnino v znesku 70 evrov.

"Osumljenci so lahko ves čas nadzorovali žrtve, določili so tudi cene spolnih uslug, ki so za vse veljale enako," je Antolovič še opisal delovanje združbe. Če se žrtve pravil niso držale, so jim prepovedali vstop v prostore. "Tako so osumljenci nad žrtvami vzpostavili odnos popolne podrejenosti in poslušnosti, v prostitucijo pa so dekleta privolila, ker niso videla nobene druge rešitve za preživljanje," je še dejal Antolovič. Žrtve so tuje državljanke, večinoma iz Romunije, Ukrajine, Albanije in drugih držav nekdanje Jugoslavije.

Po preiskavah v sredo so prostost odvzeli osmim osumljencem, šest so jih pridržali, med njimi tudi vodji združbe. Danes jih bodo privedli pred preiskovalnega sodnika zaradi suma storitve 11 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in neupravičene proizvodnje ter prometa s prepovedanimi drogami.

Lokal Marina je na Ajševici. Foto: MMC RTV SLO
Lokal Marina je na Ajševici. Foto: MMC RTV SLO

Zagrožena kazen za zlorabo prostitucije je od tri do 15 let zapora, za trgovino z ljudmi od tri do 12 let, za neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili pa od enega do 10 let.
Kot je poudaril Antolovič, je bila preiskava zelo zahtevna, saj so bili osumljenci zelo dobro organizirani in dosledni pri skrivanju izkoriščanja prostitucije. "Veliko truda in denarja so vložili v prikazovanje, da gre za izvajanje zakonite gospodarske dejavnosti, zato je bilo zbiranje dokazov zelo oteženo," je pojasnil. Prav tako so kriminalisti vložili ogromno dela, da so analizirali celoten bančni promet gospodarske družbe od leta 2014, ki je po besedah Antoloviča obsegal izjemno veliko število denarnih transakcij.